Ismahene Boussakra, Larbi Benaouda og barna Lina Benaouda (6 år) og Nora Benaouda (1.5 år) flyttet fra Moss til Våler i fjor. De mener det er en flott kommune å vokse opp i.

– Føles trygt å bo på et sted som dette

Våler kommune hadde Norges sjuende største prosentvise vekst av innbyggere i 2017.

Per 1. januar 2017 hadde kommunen 5.335 innbyggere. Ett år senere hadde det økt til 5.471, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det tilsvarer en økning på 2.5 prosent – klart høyest i Østfold.

Kun seks andre kommuner i Norge hadde en høyere prosentvis innbyggervekst enn Våler i fjor, ifølge SSBs oversikt. Økningen har vært stabilt høy de siste årene. På ti år har Vålers innbyggertall økt med over 28 prosent.

Tilflyttere

Tallene gleder ordfører Reidar Kaabbel.

– Det er veldig gøy. Det er spennende at så mange ønsker å bosette seg i kommunen vår og ser de kvalitetene vi har her, sier han.

En stor del av økningen skyldes nemlig tilflyttere, ifølge ordføreren. Han forteller at det er særlig folk i alderen 25 til 45 år, ofte barnefamilier, som bosetter seg i kommunen.

– Vi har Østfolds yngste befolkning og er kjent for gode oppvekstvilkår.

Det støttes av tallene til SSB. De viser at antall spedbarn økte fra 64 til 76 i løpet av 2017 i Våler. Det er en økning på nesten 19 prosent.

Nærheten til natur viktig

Kaabbel tror også kommunens beliggenhet har mye å si for hvorfor folk velger å flytte dit.

– Vi har en natur som scorer veldig høyt hos mange. Særlig Vansjø blir ofte trukket fram, forklarer han.

Det var en av grunnene til at småbarnsfamilien Benaouda valgte å flytte fra Moss til Våler i april i fjor.

– Jeg har ikke vært så flink til å gå på tur med barna i Moss, men her får jeg en helt annen motivasjon, sier mor Ismahene Boussakra.

Hun angrer absolutt ikke på valget om å flytte til «Ville, vakre Våler».

– Vi har bare hatt positive erfaringer så langt. Vi trives veldig godt. Det føles trygt å bo på et lite sted som dette. Det er mange hyggelige folk og naboer her. Man føler seg godt inkludert, sier hun.

Barnevennlig hjemsted

Familien har to små barn. Den eldste skulle begynne på skole høsten 2017, men før det sto hun uten barnehageplass i den nye hjemkommunen. Det løste seg nærmest på dagen, forklarer moren.

– Det beste med Våler er at det er så barnevennlig her. Jeg vil absolutt anbefale dette stedet til andre barnefamilier, sier hun.

Den eneste lille skepsisen hun hadde før hun flyttet var avstanden til jobben i Moss.

– Jeg hørte noen si at det er så langt å kjøre til Våler, men det er absolutt ikke tilfellet. Det tar bare 10 minutter å kjøre til Mosseporten. Det synes jeg er helt greit, sier moren.

God vekst i fylket

Også Østfold samlet sett hadde en god befolkningsvekst i løpet av 2017. Kun tre andre fylker i landet hadde en større prosentvis økning: Oslo, Akershus og Vest-Agder.

Ved inngangen av 2018 var det registrert 295.420 østfoldinger. Dermed er Østfold nå det 6. største fylket i landet målt i folketall, bak Oslo, Akershus, Rogaland, Hordaland og det nye, sammenslåtte fylket Trøndelag.