Annonse
Marthe Røen Bye.

Får skryt fra statsråden

NAVN I NYHETENE: Anne-Marte Røen Bye (38), kommunikasjonsleder og for øvrig en «potet» som gjør alle mulige oppgaver i Duga AS i Rygge. Ble nylig hedret med tre offisielle spesialitetsmerker for Duga Byggkorn.

Annonse
Lokale nyheter

Av Paul Norberg

Hvorfor fikk dere tildelt tre spesialitetsmerker av statsråd Jon Georg Dale for Duga Byggkorn på Norges største matfestival, Matstreif?

– Vi har foredlet bygg for god smak og godt næringsinnhold for mennesker. Ellers blir bygg i hovedsak brukt til dyrefôr. Vi har oppnådd et høyt nivå av kostfiber i byggproduktene. Hele 15 prosent. Det er en god del høyere enn i havre, som også er rik på kostfiber.

Hvorfor er Duga Byggkorn bra for mennesker?

– Inntak av bygg regulerer blodsukkeret. Forskning viser at kostfiberen «betaglukan» fra bygg kan forebygge livsstilsrelaterte sykdommer som diabetes type 2, i tillegg til hjerte og karsykdommer ved at det reduserer høyt kolesterol. Slik vi har foredlet kornet, så holder det lenger på metthetsfølelsen, noe som også er positivt. Våre byggprodukter er rike på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer og verdifulle næringsstoffer for kroppen.

Hvordan er satsingen framover?

– Vi retter oss inn mot to produkter; det er Duga Byggflak og Duga Steel-cut. Byggflakene brukes til bakst, som frokostgryn eller i müsli. Det som vi kaller «klippet bygg» har fått det litt mindre norske navnet Steel-cut. Dette smaker bra i ulike i bakstprodukter, men er spesielt godt i byggrøt.

Hva gjør bygg så spesielt?

– I Norge er det bygg som er mest dyrket og den er den eldste kornarten. All bygg som produseres i Norge i dag har det vi kaller agner eller skall. Men Duga Byggkorn er en skalløs byggart, et såkalt nakenbygg. Ved å bruke sorter av nakenbygg kan hele byggkornet benyttes.

Har du og din kollega, Anne Marthe Løken, spesielle forutsetninger for å være gründere på byggprodukter?

– Vi er delvis bønder begge to, og har interesse av kornproduksjon og foredling. Vi har base i Rygge, og jobber opp mot en rekke bønder i Østfold.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «To søstre» av Åsne Seierstad. Historien om de to jentene som dro fra Norge for å tilslutte seg de islamistiske opprørerne i Syria, er fascinerende lesing.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er kontrastfylt. På en side er jeg glad i høyt tempo når jeg skal gjøre noe. På den andre siden blir jeg glad over å gå en rolig tur i skogen.

Hvem var din barndomshelt?

– Tegneseriefigurene Tommy og Tiger’n var mine favoritter.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er nok litt for utålmodig, noe som nok kan være slitsomt for omgivelsene mine.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da koser jeg meg med en god vin og gode oster.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er ikke et demonstrasjonsmenneske. Forsøker heller å finne andre metoder for å fremme egne synspunkter.

Er det noe du angrer på?

– Tja, jeg burde kanskje grepet ulike muligheter litt tidligere enn det jeg har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Barack Obama.

Annonse