Nyheter

Fant 300 år gamle muskettkuler

Har ligget gjemt rett under nesen på badeglade mossinger siden krigen i 1716.

Bilde 1 av 5

De historiske kulene ble nemlig funnet rett utenfor byens mest populære strand, Sjøbadet. Blant krabber, tang og badegjester har de ligget skjult i sandbunnen – helt til nå.

Fikk napp i gammel bok

Fritidsdykker Dan Kåre Engebretsen var mannen som fant kulene. Vanligvis finner han bare mynter når han drar på «skattejakt» utenfor Sjøbadet. Muskettkulene skilte seg dermed ut rimelig raskt.

Rundt 50 eksemplarer har han hentet opp. Et utvalg har nå har blitt undersøkt nærmere av både fylkesarkeologen og Norsk Maritimt Museum. De tror muskettkulene var en del av svenskenes ammunisjonslager i Moss under Karl XIIs første felttog i Norge i 1716.

Jørgen Johannessen, arkeolog ved Norsk Maritimt Museum, viser til en skriftlig kilde i boken «Fra det gamle Moss», først utgitt i 1901. Der står det at både kuler og granater ble dumpet i havet, for å unngå at svenskene skulle få kloa av dem igjen.

– Jeg lurer litt på om håndgranatene fortsatt ligger der også. De er laget av keramikk, så de får man ikke utslag på med en metallsøker, sier Johannessen.

Hvis de fortsatt finnes i sjøen utenfor stranda, utgjør de uansett ingen risiko, skal vi tro arkeologen.

– De er fra så langt tilbake i tid, så det er ingen fare for at de skal eksplodere, sier han.

Bommet med 100 år

Dan Kåre Engebretsen, som altså fant kulene, anslår at det fortsatt ligger hundrevis, kanskje tusenvis, av kuler igjen i strandsonen. De fleste ligger i et belte tvers over sjøen og inntil moloen på rundt én meters dyp.

Noen ble tatt opp av Engebretsen allerede for et par år tilbake, og han er neppe den eneste som har oppdaget de runde metallkulene på Sjøbadet, men først nå har det blir klart hva de er og hvor de kommer fra.

– Jeg trodde først de kunne stamme fra kanonstillingen fra 1814 som sto like ved der Norwegian Lady står i dag, men dette er mye mer spennende. Det er litt mer stas å finne noe fra Karl XII, sier han.

Grunnen til at kulene har blitt bevart så lenge i sjøen er at de er laget av bly. Engebretsen forklarer samtidig at de har blitt værende inntil strandlinja på grunn av måten sjø- og tidevannet oppfører seg på utenfor Sjøbadet.

Har fredet havbunnen

På bakgrunn av funnet har Norsk Maritimt Museum valgt å frede området hvor kulene ligger, i henhold til kulturminneloven. Det betyr at ingen andre kan plukke dem opp uten å søke om dispensasjon først.

– Hvis du finner en muskettkule må du kontakte Norsk Maritimt Museum for å se hvordan vi skal håndtere funnet, forteller Johannessen.

Planen framover nå er å få en mer nøyaktig geografisk oversikt over hvor kulene ligger og hvor stort funnstedet faktisk er. Foreløpig foreligger det ingen planer om å starte noen arkeologisk utgraving, men tanken frister.

– Det hadde vært artig å grave litt og sjekket sedimentene der, sier Johannessen.

Mer fra Dagsavisen