Kambo Kingz & Queenz engasjerer barn og ungdom. Fra v.: Hanne Tollerud (Ap), Harald Både, June Petterson, Bente Petterson og Jan Fredrik Svengård. FOTO: PAUL NORBERG

Entusiaster på Kambo

HØY AKTIVITET: - Her kan barn og ungdom i nordre bydel gjøre lekser, spille streetfotball, dart, strikking eller bordtennis.

Det er en entusiastisk gjeng som står bak aktivitetssenteret med det klingende navnet «Kambo Kingz & Queenz». Senteret åpnet på Skredderåsen i begynnelsen av september, og hensikten er å få aktivisert ungdom etter skoletid.

På førstkommende bystyremøte stiller Hanne Tollerud (Ap) et grunngitt spørsmål til ordføreren, hvor hun spør om ordføreren vil ta initiativ til et møte med Kambo Kingz & Queenz for å diskutere hvordan kommunen kan bidra til å videreutvikle senteret.

- Dette er et flott tilbud; også i et integreringsperspektiv, og senteret baserer seg på at barn og ungdom skal være aktive bidragsytere. Denne type tiltak er viktige, og bør oppmuntres til videre drift, sier Hanne Tollerud. Hun forteller at 45 prosent av skolebarn i nordre bydel bruker SFO, mens det tilsvarende tallet på Jeløy er 85 prosent. Dette skyldes i stor grad den høye prislappen på SFO-tjenestene. Senteret blir dermed et godt tilbud til de som ikke deltar i SFO.

Kambo Kingz & Queenz holder til i underetasjen til butikken ved Skredderåsen barnehage, og må betale 8.000 kroner måneden i leie pluss cirka en tusenlapp i strømutgifter. All aktivitet foregår på frivillig basis, og en del enkeltpersoner og forretningsdrivende har sponset draktsett, fruktkurver og innredning. 


Håper på støtte

- Vi håper at Moss kommune kan støtte oss økonomisk med husleie- og strømutgifter. Men ønsker også samarbeid med kommunen for å lære mer om drift og organisering av barne- og ungdomsaktiviteter, sier Jan Fredrik Svengård.

- Vi begynte med streetfotball. Dette er en mindre stresset form for fotball. Det gjelder å utvikle teknikken, trikse med ballen, og gjerne ta en tunnel på motstanderen. Det gir poeng som om det skulle vært en scoring. Mange som er lei den vanlige fotballen begynner å spille «street». Vi har nå tre lag; to for gutter og ett for jenter. Vi arrangerer og deltar i cuper, og dette har vært en stor suksess, sier en av initiativtakerne, Harald Både.

Siden utgangspunktet for aktivitetssenteret var streetfotball, så har mange engasjert seg her, men dette er likevel bare en del av tilbudet. Bente og June Petterson forteller at stadig flere jenter kommer til senteret, og aktivitetene begynner å bli varierte. Arbeid med garn er på trappene. Det spilles dart, playstation og bordtennis. Alle aktivitetene er åpne for både jenter og gutter.

 

Lekser først

- Men skolearbeidet kommer først. Ungene får ikke begynne med leking og spill før de har gjort lekser, og her er det muligheter for leksehjelp. Skolebarna hjelper hverandre, og vi som er voksne trår til når det er nødvendig, sier Bente Petterson. Hittil har Kambo-gjengen hatt en sosial profil, hvor blant annet togbilletter blir betalt av fellesskapet ved reiser til fotballcuper, slik at ingen blir sittende hjemme på grunn av pengemangel.

- Vi har få inntektskilder, så vi kommer til å trenge enten noen «rike onkler» eller litt kommunal støtte, sier Harald Både.

paul.norberg@dagsavisen.no