Nyheter

- En turbulent periode

Ansatte ved Sykehuset Østfold mener at både arbeidstempo og -mengde er belastende, men føler at de ikke kan gjøre noe med det.

Det viser resultatene fra årets medarbeiderundersøkelse ved fylkets største enkeltarbeidsplass - Sykehuset Østfold.

«Resultatene (...) viser i hovedsak en moderat, negativ utvikling fra forrige undersøkelse (2012), samt sett over fem år (2010-2014)», skriver sykehusdirektør Just Ebbesen om resultatene, som skal diskuteres på styremøtet neste uke. Det er moderat, negativ utvikling på ti av de totalt 19 temaene med­arbeiderne er blitt spurt om.

- Du kan ikke være fornøyd med dette resultatet, Just Ebbesen?

- Nei, men vi kan ikke se på en slik undersøkelse alene. Sykehuset har blitt bedre for pasientene de siste årene, og det kommer ikke av seg selv. Det har vært en stor omstilling, og det kan føles tøffere for noen. Samtidig bygger vi et nytt sykehus parallelt, så vi er klar over denne merbelastningen.

 

- Mindre kontroll

Mens de ansatte på den ene siden i stor grad er enige i påstanden om at de gleder seg til å gå på jobb og er stolte av arbeidsplassen sin, svarer mange at de ikke opplever å ha egenkontroll på jobb.

På en skala fra 0-100, hvor 0 er minst ønskelig/mest belastende, får sykehuset følgende score:

* 53 på om arbeidstempoet er belastende.

* 50 på om arbeidsmengden er belastende.

* 38 på muligheten til å påvirke mengden arbeid som blir tildelt en.

* 43 på om de selv kan bestemme arbeidstempo.

Just Ebbesen forklarer de ansattes manglende følelse av egenkontroll slik:

- Da vi startet med planleggingen av Kalnes i 2009, var det stor medvirkning blant de ansatte. Men nå er mye besluttet, og da skjønner jeg at de ansatte kan oppleve mindre egenkontroll når det drar seg til. Det er et hardt arbeidspress i tillegg til oppgavene med Kalnes.

 

- Må tas på alvor

Mona Larsen, leder av brukerutvalget ved sykehuset, mener svarene sier mye om hvor mye de ansatte har å gjøre:

- Folk som er på sykehus i dag er ordentlig syke, og det krever mye av de ansatte. Det er et stort press, men vi som pasienter forventer og forutsetter optimal pleie. Larsen mener det er viktig at de ansatte trives:

- Folk som mistrives på jobben, gjør som regel en dårlig jobb, og derfor må dette tas på alvor, påpeker brukerutvalgs­lederen.

Hun tror noe av grunnen til den negative utviklingen skyldes at mange prosesser nå foregår på sykehuset:

- Det er en turbulent periode med flere ting på gang samtidig. Mange ansatte er flyttet rundt, oppgaver skal gjøres på nye måter, man forbereder seg på flytting til Kalnes og mange har fått nye kollegaer. Det kan være utfordrende.

Mer fra Dagsavisen