Annonse
18. desember ruller kinosjef Jørgen Søderberg Jansen ut den røde løperen foran Fredrikstad kino, og Harald Zwart lover en stjernespekket gallapremiere på «Den 12. mann».

En selvfølge å ha premiere i Fredrikstad

Will Smith sa «Fredrikstad is so much better» da han sto på den røde løperen i Paris, og distribusjonsselskapene vet at Fredrikstad er en del av pakka. Filmregissør Harald Zwart har ett bein i Hollywood og ett bein i hjembyen.

Annonse
Lokale nyheter

Fredrikstad er nesten blitt vant med det nå, at den røde løperen rulles ut og kjendisene flokker seg sammen på ”Årets beste kino”. Den 18. desember blir det nok en slik gallapremiere i Fredrikstad med byens kanskje aller største sønn, Harald Zwart, i spissen. Filmen ”Den 12. Mann”

Zwart og kinosjef Jørgen Søderberg Jansen har tatt turen til Verdensspeilet for å ta en liten prat om den kommende filmen.

– Du fortsetter å legge premierene dine hit?

– Ja, og det er flere grunner til det. Den ene grunnen handler om nostalgi og lojalitet til hjembyen sin. Det andre er at vi her har en fantastisk kinosjef som skjønner viktigheten av en rød løper og det spetakkelet det skal medføre. Det er en utrolig velsmurt maskineri, sier regissøren.

Harald filmbaby

Filmen «Den 12. Mann» handler om motstandsmannen Jan Baalsrud, som var den eneste av tolv som slapp unna tortur og drap etter en mislykket tokt mot en tysk flyplass under 2. Verdenskrig. Historien om Baalsrud ble opprinnelig kjent gjennom filmen «De ni liv» fra 1957. I Zwarts versjon finner vi Thomas «Finger’n» Gullestad, Marie Blokhus og Jonathan Rhys Meyers i bærende roller. Sistnevnte har for øvrig lært seg tysk for anledningen, ifølge regissøren selv.

– Dette er et prosjekt jeg har brent for i hvert fall 15 år, egentlig helt fra jeg var liten gutt og så «De ni liv». Men vår film er en nyinnspilling, basert på boken til Tore Haug. Han oppdaget nemlig at «De ni liv» ikke var helt korrekt, så boken ble skrevet for å fortelle historien slik den virkelig var. Filmen er derfor mye mer korrekt i fakta. Bålsrud følte seg ikke som den helten han blir omtalt som, heltene var dem som hjalp ham, forteller Zwart.

– Når et prosjekt har murret i så mange år, hva slags reaksjon får du når premieren er over?

– Jeg er veldig fornøyd med den versjonen som kommer nå. Det kjennes som den riktige versjonen av filmen. Den personlige og subjektive fortellingen har gitt anledning til å gjøre en del kreative løsninger som vi er fornøyde med. Dessuten har vi funnet den perfekte Baalsrud i Thomas Gullestad. Jeg føler ikke at vi kunne ha laget filmen noe tidligere.

En til fra Fredrikstad

– Petter Skafle Henriksen fra Fredrikstad har vært med å jobbe på denne filmen, har han ikke?

– Petter ... Han gjorde en helt utrolig jobb. Han var innspillingsleder nummer to, og ordnet mer eller mindre alt, pluss at han har tatt en del stills. Han er en utrolig god fotograf. Han var den som kom først på settet og den som dro sist. Han gjorde en helt fantastisk jobb, skryter Zwart.

Kinosjef Søderberg Jansen husker at Petter Skafle Henriksen kom til ham som fersk Glemmen-elev og hadde med seg en videokassett med sin aller første kortfilm.

– Petter kan gjøre hva han vil; han er veldig, veldig flink, har perfekt arbeidsetikk og klager aldri, sier Zwart videre.

«Fredrikstad is better»

Flere norske kjendiser er spådd å komme på gallapremieren i Fredrikstad 18. desember: Märtha Louise, Kygo, Skam-skuespillerne og Jenny Skavlan, for å nevne noen. Det er nå blitt en slags selvfølge at Harald Zwarts filmer skal ha premiere i Fredrikstad.

– Ja, Fredrikstad er en del av pakka nå. Med den første premieren, «Hamilton», var det litt sånn trøblete, sier Zwart, og Søderberg Jansen supplerer:

– Da kranglet distribusjonsselskapet litt og mente at Oslo var viktigst, og de trodde ikke Peter Stormare kom til å dra til Fredrikstad, men selvfølgelig kom han.

– Ja, det har tatt noen premierer å få dem til å forstå at det faktisk er bedre å ha premiere her. Her er det mye ståhei. Skuespillerne synes det er gøy å komme hit også. Med «Den 12. Mann» gikk distribusjonsselskapet allerede ut fra at hovedpremieren skulle bli i Fredrikstad, så det gidder de ikke krangle mer på, sier Hollywood-regissøren blidt.

Den største premierebegivenheten som har vært i Fredrikstad, var nok i 2010, da Jackie Chan og Will Smith sto på den røde løperen utenfor Fredrikstad kino.

– På den premiereturneen var vi innom Hongkong, Paris, Los Angeles, London og Fredrikstad. Da husker jeg at vi dro rett herfra til Paris. Der var det også masse fans og sånn, men da hvisket Will Smith meg i øret: Fredrikstad was much better, sier Zwart, fortsatt tydelig stolt av hjembyen.

– Fredrikstadfolk kommer. De dukker opp.

– Harald er en egen verden

Kinosjefen forteller at han har mye kontakt med kinoer rundt omkring i landet, men sier at ingen steder kan måle seg med Fredrikstad i konkurransen om folkefest.

– Alle norske skuespillere eller regissører kommer jo fra et sted, og det er forskjellig nivå på hva de gjør. Noen stiller opp for lokalavisen, noen dukker opp på en visning i hjembyen, kanskje premieren hvis er veldig ivrige, og så har du Harald som lever i en helt annen verden. Han tar med seg skuespillerne hit, er med på å planlegge og arrangere festen. Hvis du kan dele det norske filmfolkets engasjement i hjembyen fra 1-10, så har du Harald på 30, lovpriser Jørgen Søderberg Jansen.

– Det er hyggelig at du sier, svarer Zwart.

Disse stjernene kommer på gallapremieren:

* Thomas “Finger’n” Gullestad
* Jonathan Rhys Meyers
* Mads Sjøgård Pettersen
* Marie Blokhus
* Ylvis
* Skam-skuespillerne
* Aksel Hennie
* Kygo
* Karpe Diem
* Märtha Louise
* “Dansken”
* Jenny Skavlan
* I tillegg er flere norske kjendiser invitert, blant annet Stargate, Morten Harket, Sondre Lerche, Atle Antonsen og Fredrik Skavlan, for å nevne noen.

 

 

Annonse