Nyheter

- En ny problemstilling

Ordfører Skartlien er ærlig på at hun ikke vet hvordan de skal hjelpe rusavhengige kvinner som blir utsatt for vold.

Tilbud?: Ordfører Skartlien er ærlig på at hun ikke vet hvordan de skal hjelpe rusavhengige kvinner som blir utsatt for vold.

- Det er en ny problemstilling for oss, som vi akkurat nå har begynt å snakke om, forteller ordfører i Rygge, Inger-Lise Skartlien.

I går skrev Moss Dagblad om at rusavhengige Østfold-kvinner som blir utsatt for vold, ikke får et dekkende krisesentertilbud, slik loven gir dem krav på. Dette ble avdekket da prosjektleder Vibeke Aanerød, sammen med Grethe Mørch, leder ved krisesentret i Moss, og Kari-Mette Fjell, daglig leder ved krisesentrene i Østfold, presenterte rapporten «Kan de takke seg selv..?» torsdag.

Det dreier seg om 137 kvinner, men det er grunn til å tro at mørketallene er store.

 

- Trenger tid

Ordfører Skartlien forteller at kommunene nå trenger tid på å finne ut av hvordan de best kan hjelpe kvinnene.

- Vi har ikke hatt fokus på denne gruppen tidligere, og derfor har vi ikke noen god løsning her og nå. Nå må vi bruke tida på å se på om vi for eksempel kan samarbeide med krisesentrene, og samtidig bruke den ruskompetansen vi har i kommunen, forklarer Skartlien.

- Du forteller at det er en ny problemstilling. Hvorfor har dere ikke tenkt på disse kvinnene tidligere?

- Vi har ikke hatt fokus på det fordi vi ikke har hatt pågang av kvinner i denne situasjonen. Dette er ikke en gruppe som står og banker på kommunens dører. Det er først nå, når denne rapporten har kommet, at vi har blitt mer klar over det, sier Skartlien.

 

- Staten må på banen

Mosseordfører Tage Pettersen mener det nå må jobbes for at staten går inn med mer penger til krisesentertilbudet.

- Før den nye krisesenterloven kom betalte staten 80 prosent av regningen. Men dette er endret, og via overføringer får vi i 2015 60 kroner per innbygger til krisesenter. Realiteten er at vi bruker 120 kroner, i tillegg til at vi betaler for krisesentertilbud for menn. Det er altså blitt svært dyrt for kommunen å drive, og vi må jobbe for at staten kommer med på banen med finansiering, sier Pettersen.

Mer fra Dagsavisen