Nyheter

En lettere sex-prat

TERAPI: - Når par kommer til meg, spør jeg alltid hvordan det står til med sexlivet. Å legge til rette for samtale rundt sexologiske temaer kan åpne dører som gjør at mange par kan få det mye bedre.

Det sier familieterapeut Øyvind Fjeld. Sammen med sykepleier Elisabeth Rennesund, spesialvernepleier Sofie Brune og jordmor Cecilie Sommerstad tar han nå videreutdanning for å bli sexologisk rådgiver. Som en del av høstens eksamensoppgave ønsker de å formidle kunnskap om sexologiske temaer til andre fagpersoner. Å snakke om og være trygg rundt samtaler om sex. Og tilbakemeldingen fra Familievernkontoret Moss og Askim er god - de har bestilt et besøk av studentene.

- 18. november skal vi kurse dem slik at de får økt kompetanse på sexologiske utfordringer, sier Sommerstad.

Planen videre er å lage en brosjyre om temaet og besøke flere familievernkontor. Etter å ha kontaktet alle landets familievernkontor for å kartlegge hvorvidt de har sexologisk kompetanse, har de per i dag fått svar av sju.

- Vi ser at det er svært forskjellig hvor mye kompetanse de ulike kontorene har. Noen har sexologiske rådgivere, mens andre ikke har noen ting, forklarer Brune.

Se tilbake på det fine

Studentene vil nå slå et slag for sex-positivismen.

- Når par kommer til familievernkontoret er de kanskje selv opptatte av at de har et problem. Seksuelle utfordringer kan være en del av dette, men dette kan det være vanskelig å spørre om oppi alt annet. Vi må våge å spørre og være klare for svarene. Hever vi kunnskapen og kompetansen, og fokuserer på ressursene omkring seksualitet, kan parene få noen verktøy de kan bruke til å få det bedre, sier Sommerstad.

- Og ikke minst er det viktig å minne parene på hvor fint de en gang har hatt det, selv om det kanskje nå knirker litt. Man må oppfordre dem til å gå tilbake i tid og tenk på den gangen de var forelsket, sier Brune.

Rot til mye vondt

- Sex følger oss hele livet, og i enkelte perioder kan det være vanskelig. Mangelen på sex, eller utfordringer knyttet til seksualitet, kan være roten til så mye vondt. Psykiske lidelser, smerter, depresjon, skilsmisser og utroskap. Dersom vi tør å prate om og ufarliggjøre seksuelle utfordringer, vil mange par få det mye bedre, sier Fjeld.

De fire studentene snakker naturlig nok om sex som om det var det mest naturlige i hele verden. Og det er det jo også. Men mange rynker på nesen eller våger ikke å spørre om andres seksualitet.

- Det er viktig at familievernkontorene og andre som møter par ikke problematiserer, men ser mulighetene. Når det skrives om sex i media vinkles det ofte på det negative og problemene, eller ting som handler om å prestere. Men som Esben Esther Pirelli Benestad så fint sier det: «Det er mye mellom null og knull». Seksualitet er ikke bare det å ha sex, men følelser, flørting og kos, sier Rennesund.

På to planeter

Nå er gruppa i sluttfasen med å forberede kurset, og rådene til både par og de som skal snakke med par er mange og gode.

- Når man skal spørre andre om deres seksualitet må man være åpen og ikke forutinntatt, og man bør være trygg og ha avklart sin egen historie, sier Sommerstad.

Noe av hensikten med kurset gruppa skal holde er å snakke om sex i de ulike fasene av livet. For det kan være ganske ulikt å være kjærester uten barn, med småbarn eller å være et voksent par hvor barna har forlatt «redet». Gruppa skal fokusere spesielt på småbarnsfasen som et ledd i at Familievernkontoret skal inn på Helsestasjonens svangerskapskurs.

- For et par er kanskje småbarnsfasen den første store utfordringen for kjæresteforholdet fordi livet blir så annerledes. Man har forventninger om at man skal føle et stort samhold, men få føler man seg kanskje på to helt forskjellige planeter, sier Sommerstad.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen