Nyheter

Elever og ansatte på Malakoff samlet inn rekordsum til bistandsarbeid: – Har bidratt til å redde liv

Da Malakoff videregående skole i Moss kuttet ut Operasjons Dagsverk (OD) til fordel for et eget prosjekt, gikk elevdeltakelsen fra 33 til 100 prosent på bare tre år.

Årets solidaritetsaksjon på Malakoff videregående skole fant sted onsdag 13. februar, men det er først nå alle de innsamlede pengene har blitt ferdig telt opp. Til sammen endte de opp på litt over 280.000 kroner. Det er ny rekord.

Hanne Viken, fagleder på Malakoff med ansvar for solidaritetsaksjonen, forteller at samtlige elever deltok på aksjonen. Skolen har rundt 1.000 elever.

– Vi tilbyr vanlig skoledag til dem som ikke ønsker å være med på solidaritetsaksjonen. I år var det ingen som valgte det.

Valgte å støtte barnehjem

Det står i sterk kontrast til hvordan det var i 2015. Da var skolen fortsatt engasjert i Operasjon Dagsverk (OD).

– Da deltok bare 337 av 1.000 elever på aksjonen. Det var labert engasjement, forteller Viken.

Året etter endret skolen strategi. I samsvar med elevrådet valgte Malakoff å droppe OD til fordel for en aksjon der de selv pekte ut hvem som skulle få pengene. Valget falt på stiftelsen Tumaini. Siden 2016 har skolen samlet inn rundt 400.000 kroner. Pengene er brukt til å bygge et eget barnehjem; Ogada caresenter i Giribe, Kenya. De nye pengene fra årets aksjon vil gå til å videreutvikle dette barnehjemmet.

– Der får 15 barn omsorg, kjærlighet og mat. Noen av barna hadde ikke levd, hvis de ikke hadde fått bodd der, forteller Viken.

– Hva synes du om at samtlige elever har bidratt i år?

– Det er kjempebra. Jeg blir så stolt av skolen, de ansatte og elevene. Jeg føler meg også litt ydmyk. Det er en tårer i øynene-opplevelse, særlig når du ser at de som får hjelpen trenger det så mye, svarer hun.

LES OGSÅ: Statsminister Erna Solberg besøkte Malakoff for å lære om kombinasjonsklasser

Fikk én desiliter melk om dagen

Forrige sommer dro faglederen ned til i Kenya på eget, privat initiativ. Der møtte hun en fem måneder gammel gutt med en tragisk historie.

Moren døde under fødselen, noe som gjorde at faren ikke ville ha noe med ham å gjøre i ettertid. Barnet, med navn Vinkas, vokste opp i en jordhytte hos besteforeldrene.

Fagleder Hanne Viken møtte barnet Vinkas i Kenya. Han var bare fem måneder gammel og utsultet. Nå har han fått komme til barnehjemmet.

Fagleder Hanne Viken møtte barnet Vinkas i Kenya. Han var bare fem måneder gammel og utsultet.

Da Viken spurte dem om hva den fem måneder gamle gutten fikk å spise, var svaret én desiliter melk per dag.

Barnet var ett av flere som endte opp på caresenteret som Malakoff-elevene har vært med på å få realisert.

– For meg var det stort å komme tilbake til Norge og dele denne historien med elevene, forteller Viken.

Faglederen tror mange av elevene får den samme nærheten til prosjektet gjennom solidaritetsaksjonen.

– Jeg tror elevene opplever at de er betydningsfulle. At det de gjør betyr noe. Det er kjempeverdifullt for norsk ungdom å kunne kjenne på den følelsen. Vi får også et ansikt til de vi hjelper og får muligheten til å følge det de innsamlede pengene går til, sier hun.

Slik ser Vinkas ut i dag, etter å ha blitt tatt inn på barnehjemmet: Full av glede og energi.

Slik ser Vinkas ut i dag, etter å ha blitt tatt inn på barnehjemmet: Full av glede og energi.

Løp for barna

Pengene blir samlet inn på ulike måter. Mye skjer gjennom arbeid, på samme måte som under OD. Skolen arrangerte også en åpen dag, der foreldre, foresatte og andre kunne komme for å kjøpe ulike varer som elevene selv har laget. Alt fra mat til fuglekasser. I tillegg gikk noen elever med bøsser i Moss, for å samle inn penger.

Det ble dessuten arrangert et såkalt solidaritetsløp på skolen. Til løpet skaffet deltakerne seg sponsorer, som betalte en viss sum, avhengig av hvor mange runder deltakeren klarte å gjennomføre.

– I fjor hadde vi en som samlet inn rundt 9.000 kroner, og i år løp skolens økonomiansvarlig inn 11.000 kroner, forteller Viken, som skryter av hvordan hele skolen står samlet om aksjonen.

Blant annet donerte kantina bort 50 prosent av omsetningen den aktuelle dagen.

LES OGSÅ: Arrangerte Østfoldmesterskap i tømring på Malakoff

Elevene brenner for saken

Synne Magnus leder elevenes solidaritetskomité. Hun har også vært på besøk hos caresenteret i Kenya, og synes det er fint å se at solidaritetsaksjonen har blitt tatt så godt imot på Malakoff.

– Det er helt supert å se at prosjektet slår røtter på skolen. Dette er noe som folk virkelig brenner for.

– Hva tror du er årsaken til det?

– Jeg håper det er fordi elevene ser at prosjektet faktisk fungerer, og at det hjelper å bidra. Vi har også blitt flinkere til å ha informasjonskampanjer om prosjektet. Dessuten er det så mange ulike måter å bidra på. Dette er på mange måter et lavterskeltilbud, hvor man selv kan velge hvor mye man ønsker å legge inn i det. Det er muligheter for alle, svarer hun.

Komitélederen mener hele prosjektet er gjensidig. Det vil si at foruten nytten og gleden av å kunne hjelpe fattige barn, får elevene også noe annet igjen for arbeidet – nemlig viktig erfaring.

– Jeg synes det er veldig givende å kunne bidra, fordi vi lærer så mye om det som foregår utenfor Norge. Vi utdanner oss selv, samtidig som vi hjelpe andre med å få utdanning, sier hun.

LES OGSÅ: For litt over 20 år siden var hun elev på Malakoff VGS. Nå blir hun skolens øverste sjef.

Mer fra Dagsavisen