Nyheter

Dypdykk i et bortgjemt paradis

DYKKING: – Der nede er det eneste stedet jeg slapper ordentlig av, sier dykkeentusiast Øyvind Karlsen-Kristiansen. Han tok Dagsavisen med ned i Klaretjern – ansett som et «Mekka» for dem som trives best i det våte element.

Bilde 1 av 8

Når man tenker på dykking, eller Scuba Diving, ser man kanskje for seg stekende sol, asurblå hav og fargerik akvariumsfisk. Men man skal ikke lenger enn til Missingene, Søsterøyene eller Hvaler for å finne fantastiske områder å dykke i. Man kan også ta seg en liten kjøretur til Klaretjern i Aremark, som ligger en snau halvtime utenfor Halden. Det er dit vi er på vei.

Det er antydninger til snø på bakken, bitende kulde i lufta – og sola har fortsatt ikke kikket over tretoppene. Klaretjern ligger speilblank denne oktobermorgenen, og dykkerinstruktørene Øyvind Karlsen-Kristiansen (44) Daniel Järnström (42) forbereder morgenens dykk. De har begge mange hundre dykk bak seg, men blir ikke lei av den grunn.

– Det gir en avkobling og terapi. Man kan ha hatt en møkkauke på jobb, med stress og slit, men så kommer man ut hit og blir helt rolig og avslappet, beskriver Järnström, mens han trosser oktoberkulda og ikler seg tørrdrakt.

60–100 innom i måneden

Halden Dykkersenter ligger ved innfartsåra til Halden. Det er ett av dykkersenterne i Østfold, og der tilbys utleie, utstyrssalg, kursing, service og reparasjoner. Øyvind Karlsen-Kristiansen har drevet senteret siden 2006, og sier han har mellom 60 og 100 stykker innom hver eneste måned, litt sesongavhengig.

– Er det en fulltidsjobb?

– Nei, jeg er der en time på hverdagene, etter den ordinære jobben min, sier han.

Sola på Klaretjern er så vidt på vei over tretoppene nå. Undertegnede, som ikke har dykket på fem år, blir ikledd tørrdrakt, hette, hansker, bly, oksygentank og BCD-vest. Sistnevnte er en forkortelse for Buoyancy Control Device, og brukes til å regulere opp- og neddrift i vannet ved å slippe luft inn og ut av vesten. Det er også denne vesten man bruker for å feste oksygentanken, som igjen er koblet til kompass, luftmåler og de to regulatorene man puster gjennom – en ordinær samt en reservere, som kalles Octopus.

Med svømmeføtter og dykkermaske i hånden tar vi alle tre de første skrittene ut i Klaretjern. Temperaturen i vannet er gjennomsnittlig åtte grader, og selv om tørrdrakta holder det meste av kulden ute, er ansiktet og håndleddene fortsatt eksponert.

– Nå må vi akklimatisere ansiktet, sier Järnström, og dypper hodet ned i vannet.

De fleste består

Halden Dykkersenter arrangerer kurs for dem som ønsker å lære seg å dykke. Grunnkurset, som på engelsk kalles Open Water Diver, strekker seg over fem dager, og starter med to dager teori, deretter bassengdykk i Sarpsborg og til slutt dykk ute i sjøen. Som oftest reiser de til sjøen i Lunneviken, rett ved Nordby-senteret i Sverige.

– Du kan starte å dykke som 12-åring, men vi har litt dårlig erfaring med folk under konfirmasjonsalder. Det har rett og slett noe å gjøre med modenhet. Man må klare å følge med, og man må vite hva man skal gjøre hvis noe skjer. Men så hadde vi en jente på forrige kurs, som deltok sammen med pappaen sin. Hun var 13 år og det var ingen problemer, forteller Karlsen-Kristiansen.

De fleste som tar grunnkurset består, men for dem som ikke består, er det som oftest dykkermaska som byr på utfordringer. En av tingene man må kunne er nemlig å ta av dykkermaska under vann, ta den på igjen og tømme ut vannet.

– Det er maska som oftest er mest utfordrende for folk. Men da er det hjem i badekaret eller bassenget og få det til der, og komme tilbake og henge seg på neste kurs. Men vi tar ikke noe ekstra betalt da, det er en service vi har, sier senterlederen.

Aldri opplevd ulykker

Når dykkermasken og svømmeføttene er satt ordentlig på, er det på tide å synke ned under overflaten. Da vender man tommelen nedover, som et tegn på at man er klar til «descending».

Det skjer noe magisk så fort man er under. Det er helt stille, men samtidig ikke. Alt man hører er sin egen pust, boblene og en metallisk knitrelyd i vannet. Ellers er stillheten total.

– Det er en fantastisk verden der nede, det sier jeg til alle som skal dykke. Det er fantastisk på alle måter, mener Karlsen-Kristiansen.

I Klaretjern er det ikke noe liv, men sikten er veldig god og formasjonene er storslåtte. På dykkerturen denne oktobermorgenen svømmer vi på åtte meters dyp langs en bergvegg, helt til vi kommer til en stor stein hvor det står plassert et norsk flagg. Det skal poseres for fotografen selvfølgelig, men da blir undertegnede så ivrig at hun mister kontrollen og faller sakte bakover, mister en svømmefot og blir liggende opp ned over steinen. Men ingen panikk. Alt skjer så rolig under vann, og så lenge man fortsetter å puste rolig, er det ingen grunn til å bli redd. Daniel Järnström svømmer straks bort, fester svømmefoten igjen, og ved hjelp av litt luft i BCD-vesten er journalisten straks i vater.

– Har du noen gang opplevd en ulykke?

– Nei, aldri noen gang, men vi setter sikkerheten kjempehøyt. Jeg slipper aldri noen ut av syne, sier Karlsen-Kristiansen, og får støtte fra Järnstrøm.

– Vi tuller mye og har det gøy på kurset, men sikkerheten tar vi på alvor.

– Hvis det skjer et uhell under et kurs, hvem er ansvarlig da?

– Det er jeg som eier av dykkersenteret og instruktøren på kurset som har ansvar for elevene. Men de skriver under på papirer om at de må gjøre som vi sier. Får de beskjed om å gå til 18 meter, så skal de gå til 18 meter. Går de til 25 da, er det ikke vårt ansvar.

Etter en halvtimes tid under vann brytes overflaten, og tre tildekkede hoder dukker opp. Sola har stått ordentlig opp nå og vasker Klaretjern og de omkringliggende trærne i et gulhvitt, trolsk lys. Adrenalinet pumper ustoppelig.

– Du klarte deg bra, da, jeg synes du skal klappe deg selv på skulderen, sier Øyvind Karlsen-Kristiansen, adressert undertegnede, som ikke lenger er akklimatisert og som nå kjenner kulda bite i ansiktet igjen.

– Når jeg stikker hodet under vannet, er det paradis for meg. Det er kanskje det eneste stedet i verden hvor jeg slapper av, sier den blide senterlederen.

- Helt rått, det er bare deg og fiskene

Daniel Järnström er Master Scuba Diver Trainer, instruktør med andre ord. Øyvind Karlsen-Kristiansen er Divemaster og Advanced Recreational Threemix Diver, teknisk dykker. Nå skal de eksaminere tre elever i det viderekomne dykkerkurset som kalles Advanced Open Water Diver, og den siste undervannseksaminasjonen foregår i Lunneviken i Bohuslän.

– Vi snakket om at vi burde prøve å dykke, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg hoppet i det. Med en gang jeg fikk hodet under vann... Det var helt rått. Hjernen kobler helt ut, det er deg, fiskene og den du dykker med, sier Vidar Oliver Øyestad Arnesen (23) fra Halden.

– Det er bedre å være under der enn å ha en dame ved siden av seg i senga, ler han.

Vil rydde søppel

Camilla Cox Barfot (32) fra Fredrikstad meldte seg på kurset fordi hun vil bli flink nok til å kunne delta på prosjekter der man rydder søppel på havbunnen.

– Har du fått smaken på dykking, nå?

– Ja, ja, ja, herregud, visst f***, jeg elsker det. Det er noe spesielt med det å komme under overflaten. Det er en annen verden på alle måter. Roen, stillheten. Det er helt fantastisk, sier hun.

– Det lyser i øynene deres

Halden Dykkersenter er en del av PADI (Professional Association of Diving Instructors), som har cirka 80 prosent av belegget på hobbydykkermarkedet på verdensbasis. Man må aldri kurse seg et sted som ikke er underlagt en organisasjon. Järnstrøm sier det er noe helt spesielt ved å ta med elever ut på sine første dykk.

– Jeg liker når jeg ser elever som er usikre til å begynne med, og kommer opp etter sitt første selvstendige dykk. Adrenalinet er her oppe på dem, det lyser i øynene deres, beskriver han.

Mer fra Dagsavisen