Moss bystyre har i dag ingen representanter fra Senterpartiet. Det har de heller ikke hatt på flere tiår. Etter at Moss og Rygge slår seg sammen til én kommune, kan Senterpartiet derimot stikke av med noen seter. På bildet: Hassan Ali Nor Ahmed (Ap).

Duket for Sp-comeback i Moss

Senterpartiet er det 4. største partiet i Rygge, men i Moss er de totalt fraværende. Det skal det bli en slutt på.

Når Moss og Rygge slår seg sammen til én kommune, får Moss nemlig også Senterpartiet med på kjøpet.

Under kommunevalget i 2015 fikk kun tre andre partier i Rygge flere stemmer: Ap, Høyre og Frp. De havnet også på 4. plass i en nasjonal måling fra Vårt Land i våres.

Samtidig er det verdt å nevne at under det forrige stortingsvalget for snart fire år siden hadde Senterpartiet bare 0,7 prosent oppslutning i Moss. Likevel tror Ole Andre Myhrvold, Sps førstekandidat fra Østfold til årets stortingsvalg, at antall potensielle Senterparti-velgere i Moss er stort.

– De målingene vi har sett nå i våres har gitt oss en god oppslutning i Østfold. Det er ingen grunn til å tro at det ikke skal gjelde i Moss også. Vi har god tro på at Senterpartiets politikk vil slå godt an der også.

Lenge siden sist

Anne Koht-Norbye, Senterpartiets fylkessekretær i Østfold, har vært ansatt av partiet i over 30 år. I løpet av den tida har de ikke hatt en eneste innvalgt person i bystyret i Moss. Ifølge fylkessekretæren har de ikke engang klart å stille lister til kommunevalgene.

Sist gang det ble forsøkt å etablere et lokallag for Sp i Moss var i forbindelse med valgkampen i 2009. Det forsøket mislykkes. Fylkessekretæren er spent på hvordan kommunesammenslåingen vil påvirke den lokale oppslutningen deres.

– At vi stiller liste i Moss til det neste kommunevalget i 2019 er det liten tvil om, sier hun.

Vurderer ulike allianser

Gerd Louise Molvig, Sps gruppeleder i Rygge, sier de allerede har startet planleggingen med å innta nye Moss.

– Vi har kontakt med flere sympatisører i Moss som også deltar på møtene våre i Rygge. Hvordan det nye partiet blir, rent organisatorisk, er for tidlig å si, men jeg håper folk i Moss har savnet oss, sier hun.

Molvig forteller at de også har begynt å se etter partier de kan danne allianser med i den nye kommunen.

– Vi vil søke samarbeid der vi har størst likhetspunkter.

– Hvilke av dagens partier i Moss står dere nærmest?

– Det varierer fra sak til sak. For å ta ett eksempel: bygging av badeland. Det er en sak som også har vært luftet i Rygge, og der var vi enige med styringsflertallet i Moss, sier hun.

Åpner for samarbeid

Hanne Tollerud, Arbeiderpartiets gruppeleder i Moss, tror Senterpartiet vil spille en viktig rolle i mossepolitikken etter sammenslåingen med Rygge. Hun sier det er aktuelt for dem å samarbeide med Sp.

– Ja, det vil jeg ikke utelukke. Jeg kjenner Sp godt og jeg og har sans for politikken deres, i hvert fall nasjonalt, sier hun.

Sverre Høstmark, Moss Høyres gruppenestleder, sier det blir litt for tidlig å kommentere mulighetene for et samarbeid mellom Høyre og Sp i den nye kommunen, særlig uten å ha sett partiprogrammet deres, men utelukker ingenting ettersom dette er kommunalpolitikk.

– Vi samarbeider i utgangspunktet med alle som kan være med på å virkeliggjøre Høyres/borgerlig politikk, forteller han.