Jon-Benjamin Hellerud Håvie (13) og Kevin Roklan (16) i et mektig hopp under parkour-trening på stuntskolen. Trener John Smith i bakgrunnen. FOTO: ELISABETH SKOVLY

- Du må satse alt!

KICK: - Du må bare satse alt, og ikke være redd for noe. Da får du det til, sier Gentiana Haziraj (12). Hun er eneste jente blant gutta på stuntskolen.

- Skal jeg ta backflip eller sideflip? Skal jeg hoppe fra den kanten eller derfra? spør ungdommene mens de virrer rundt i lagerbygget på Verket.

Selv om de har høstferie fra skolen er de på skole. Men ikke en hvilken som helst skole - de er på stuntskole. I løpet av ferien skal de lære triks og øvelser som til slutt ender i en film. Stuntskolen International Stunt Academy (ISA) har i løpet av tida i Moss hatt flere kurs og utdanninger for kommende stuntmenn, men nå i høstferien er det ungdommer fra 12 til 16 år som får prøve seg.

- Vi driver med både parkour og stuntøvelser. I parkour lærer de teknikker for å komme seg fram og rundt ulike elementer, som å hoppe fra en vegg til en annen. Vi trener nå på det helt elementære, og utover uka skal vi skrive manus til en film, og til slutt lage en liten actionfilm, sier stuntmann og driveren bak ISA, John Smith.

 

Bra kroppsbeherskelse

Hun er den eneste med lang hestehale, men hopper like høyt som gutta. Gentiana Haziraj på 12 år har så vidt prøvd stunttrening før.

- Jeg testet det en gang før sommerferien, og det er skikkelig kult. Jeg får til det meste, og man må bare satse alt, sier hun, før hun tar fart mot matta og slenger seg i en forlengs rulle.

Smith forteller at det er mange talenter i gruppa, og flere av dem holder på med stunt og parkour på fritida.

- Det er allsidig trening, og man kan gjøre det både inne og ute. Samtidig synes ungdommene det er gøy fordi man både leker og opplever mestring, sier Smith.

- Ja, dette er jo hobbyen min, og jeg holder på med det hver dag. Det er kult fordi man klarer å beherske kroppen på en bra måte og får god balanse, sier Jon-Benjamin Hellerud Håvie (13).

 

- Ikke kropp til det her

Om det befinner seg en kommende Jackie Chan på Verket i høstferien vites ikke, men en mektig imponert pappa har tatt turen for å titte.

- Jeg er nok for gammel for dette, og jeg tror ikke kroppen min tåler det, ler Per Holter.

Sønnen Robert fikk snusen i den spesielle idretten etter et besøk i parkour-parken på Furuset.

- Etterpå så han mye på YouTube og holder på med det hver dag, så dette er midt i blinken for ham i høstferien. Det er jo ikke gratis, men det er verdt det, sier pappa Holter.

Og siden sønnen har store planer om å bli stuntmann, er det et steg i riktig retning.

- Jeg driver med det overalt, og trener for å bli skikkelig god, sier Robert.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no