Dømt for rasisme etter å ha kalt ungdommer i Moss for «negere»

En mann i 40-årene er ilagt en bot på 5.000 kroner etter å ha kommet med hatefulle ytringer.

Det hele startet da han og en annen mann var på byen i Moss i fjor sommer. På vei gjennom Gågata møtte de på fire ungdommer og spurte om de solgte hasj. Da ungdommene benektet det, oppsto en krangel. Det var da den ene mannen kalte ungdommene for «negere».

Ifølge tiltalen skal mannen også ha kalt ungdommene for «svartinger», men tingretten slo fast at det ikke kunne bevises utover enhver rimelig tvil.

Født og oppvokst i Norge

Begge mennene var tiltalt for det samme, men den ene ble frifunnet. Begge var ifølge politiet fulle under konfrontasjonen med ungdommene.

Én av de fornærmede guttene forklarte til politiet at han opplevde bruken av ordet «neger» som diskriminerende, fordi han er født og oppvokst i Norge.

Kalte dem for «svartinger» overfor politiet

Tre utenforstående vitner har forklart til politiet at de oppfattet det som ble sagt som rasistiske ytringer. På grunn av hele situasjonen ringte de til politiet.

Mannen som til slutt ble domfelt skal ha omtalt guttene som «svartinger» til den ene politibetjenten som ankom, men det ble altså ikke bevist at han faktisk sa det til ungdommene i deres nærvær.

En enstemmig dommertrio i Moss tingrett var av den oppfatning at «neger»-ytringen var diskriminerende og hatefull.

– Det ble uttalt flere ganger og var ikke noen spontan uttalelse, konkluderte de.

Liggetid på rundt ett år

Mannens forsvarer anførte at ytringen «neger» er et nøytralt ord, som først i de par siste tiår har vært omdiskutert i Norge. Retten bemerket også at ytringen «er i det nedre sjikt».

Mannen er tidligere domfelt og bøtelagt, blant annet for ordensforstyrrelse. På grunn av en lang liggetid, på nærmere ett år, ble boten halvert fra 10.000 til 5.000 kroner.