GROVE KARAKTERISTIKKER: Kvinnen ble blant annet dømt for grove hatefulle ytringer på bakgrunn av hudfarge mot en kvinnelig politibetjent, og sterkt nedsettende seksuelle karakteristikker av en annen.

Dømt for grov, rasistisk utskjelling av politikvinne

En mossekvinne i 50-årene må sone tre måneder i fengsel for rasisme, vold og trusler mot politifolk. – Politiet tar alvorlig og slår hardt ned på hatefulle ytringer, sier aktor.

 

Kvinnen sto tiltalt for en rekke straffbare forhold fra 2016 og 2017, da saken var oppe i Moss tingrett tidligere i januar. Blant punktene var en grov utskjelling av en kvinnelig politibetjent med utenlandsk opprinnelse.

I forbindelse med en arrestasjon i april i fjor skal hun sammenhengende i rundt 20 minutter ha kommet med sterkt nedsettende karakteristikker av politikvinnen på bakgrunn av hudfargen hennes.

Kjent problem

Aktor i saken, politiadvokat Anne Utaker Langseth forteller at politiet ser svært alvorlig på denne typen hendelser.

– Hatefulle ytringer er en prioritert oppgave og noe vi slår hardt ned på, fastslår Langseth.

Hun forteller videre at rasistisk hets mot politibetjenter ikke er en ukjent problemstilling.

– Jeg har hatt flere av denne type saker tidligere. Hvor ofte det skjer har jeg ikke tall på, men mitt inntrykk er at polititjenestemenn og -kvinner med utenlandsk bakgrunn opplever en del av dette. Det kan gjøre det mer ubehagelig for dem å utføre jobben sin, utdyper politiadvokaten.

Spytting og avføring

Kvinnen i 50-årene, som skal være en kjenning av politiet fra tidligere, har erkjent straffskyld for de hatefulle ytringene. Hun har også sagt seg delvis skyldig i flere av de andre tiltalepunktene, som blant annet gikk på drapstrusler mot både en privatperson og en mannlig politiansatt, spytting på flere politibetjenter og utskjelling av ytterligere en kvinnelig politiansatt.

I tillegg har hun innrømmet å ha smurt sin egen avføring på vegger og gulv da hun ble innbrakt til sentralarresten i Sarpsborg i juni 2017.

Hun møtte ikke selv i retten, men på bakgrunn av forklaringene hun har avgitt i politiavhør, ble kvinnen dømt til 90 dagers fengsel for tre tilfeller av vold eller trusler mot politiet, drapstrusselen mot en privatperson, de rasistiske ytringene og flere mindre alvorlige forhold.

– For strengt

Kvinnens forsvarer, advokat Christian Gustavsen, opplyser at hans klient ikke er enig i straffeutmålingen.

– Hun synes dommen er for streng, og ønsker å anke. Så er det opp til lagmannsretten å avgjøre om saken får en ny vurdering der, sier Gustavsen.