Nyheter

- Doen er ikke søppeldunk

Ser vi på Vansjø, så er det ganske mye søppel der også. Da kan vi ikke skylde på utlandet. Dette er søppel som kommer fra nærmiljøet, sier miljørådgiver Cecilie Kildahl i Moss kommune.

Av Paul Norberg

Hvem: Cecilie Kildahl (47).

Hva: Miljørådgiver i Moss kommune.

Aktuell: I forbindelse med den store, nasjonale strandryddedagen lørdag 5. mai.

Hva skjer på strandryddedagen i Mosseregionen?

– Selv om det er lørdag som er selve strandryddedagen, så har vi utvidet aksjonen til å gjelde en hel uke. Elever ved Hoppern skole var ute på fredag, og de fleste skoler og barnehager har deltatt på de dagene som passer dem best. Det er heldigvis stor forståelse og interesse blant barn og ungdom. Vi har også hatt en fagdag med lærere for å drøfte marin forsøpling.

Dere plukket opp 13,5 tonn søppel i Mossedistriktet fjor. Hvordan blir det i år?

– Bare i april ble det plukket opp åtte tonn. Mye tyder derfor på at det blir ny rekord i 2018. Det er veldig bra, selv om det beste hadde vært at vi slapp å plukke søppel i det hele tatt. Men det er dessverre så mye avfall i havet og naturen ellers, at vi må se positivt på at vi får fjernet så mye som mulig av dette. Vi oppfordrer jo folk til også å plukke søppel når det ikke er aksjonsdager. Hvis noen plukker en sekk, så kan de sende en SMS med meldingen «Hent» til 2229. Da kommer det noen og henter søppelsekken. Dette kan folk lese mer om på facebooksiden «Plukk Plasten».

Hvorfor blir det så mye plast i naturen?

– Det er både et globalt og lokalt problem. Det meste som havner i havet kommer fra store elver i land langt fra Norge. Det er fortsatt mange nasjoner som er svært lemfeldige med hva som havner i naturen. Men ser vi på Vansjø, så er det ganske mye søppel der også. Da kan vi ikke skylde på utlandet. Det er søppel som kommer fra nærmiljøet. Og plast i naturen blir ikke brutt ned. Fugler og annet dyreliv blir sterkt skadet av ulike plastpartikler. Det ligner ofte på mat, og blir spist. I tillegg er det mange dyr som vikler seg inn i garnrester, glass, metall og annet søppel. Mange voksne er tankeløse, og kaster sigarettsneiper og snus overalt. Men også i slike produkter er det plast som lett havner som mat for fugler. En del bruker toalettet som søppeldunk. Da kan de være sikre på at det de kaster havner i naturen. Det er faktisk mye vi kan gjøre i dagliglivet for å forebygge forsøplingen.

Hvilken bok har betydd mye for deg?

– «Mengele Zoo» og de to andre bøkene i trilogien til Gert Nygårdshaug. Dette er meget interessante og spennende bøker.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er avhengig av å være mye ute i naturen. Det gjør meg lykkelig, særlig når jeg er sammen med familien min.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde ingen helter i oppveksten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har temperament, og kan kanskje framstå som litt hissig iblant. Noen ganger tror jeg det er bra. Men det kan kanskje være irriterende for dem jeg omgås.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg sjokolade.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er mot at det skal bygges en bru fra Horten og over Gullholmen til Jeløy. Det demonstrerer jeg gjerne mot. Får vi elektriske ferjer over fjorden, er det helt unødvendig med noe bruprosjekt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump. Det er tvilsomt om han hadde lyttet så mye til meg, men jeg kunne jo ha forsøkt å få inn et alvorsord eller to.

Mer fra Dagsavisen