Dino og Jan Thorvaldsen er godkjente besøksvenner for Røde Kors, og skal nå glede andre på Orkerød sykehjem. Her med veterinær Kathrine Handal (midten) og Elise Løken (i stolen) under kurset. FOTO: GLENN THOMAS NILSEN/ØSTFOLD RØDE KORS

Dino er klar for kos

Han er to år, livlig og spretten. Nå skal Dino og hundeeier Jan Thorvaldsen spre glede som henholdsvis besøkshund og besøksvenn.

- Vi var på vårt første besøk sammen på Orkerød sykehjem allerede denne uka. Der var det en mann med demens som ønsket besøkshund, for han var glad i å gå turer og hadde hatt hund tidligere. Jeg så med en gang at han livnet til da vi kom inn. Vi besto «ilddåpen», sier Thorvaldsen.

Sammen med golden retrieveren Dino på to år har de vært oppe til besøkshund-eksamen denne måneden. Elleve hunder og hundeeiere fra hele Østfold ble kurset over en hel helg, alt for å bli besøksvenner. Kurset gikk smertefritt, og Dino og Jan Thorvaldsen er nå klare for å spre glede i regi av Østfold Røde Kors. Til sammen er det nå 60 besøkshunder i fylket.

- Jeg er litt oppi årene, men har lyst til å bidra gjennom frivillig arbeid. Tidligere har jeg vært besøksvenn i fengsel og jobbet for Kirkens Bymisjon. Men når jeg nå spurte Røde Kors hva jeg kunne bidra med var svaret klart: Du har jo hund! Dino trenger turer, og vi får mye igjen for dette, sier Thorvaldsen.

 

Tilbake til barndommen

På Orkerød sykehjem er de evig takknemlige for tilbudet med besøkshund. De ser hvor viktig det er.

- Det har en utrolig effekt. Det er akkurat som beboerne blir «friske igjen». De får tilbake språk, lysner opp, får tilbake de gode minnene og forteller gjerne om sin egen hund, sier Vivian Sandvold, teamleder på Norlandia Orkerød. Hun er vernepleier med videreutdanning i eldreomsorg og demens.

- Mange har hatt hund selv i oppveksten, og når de blir demente går de tilbake til barndomstida. Med besøkshund får de tilbake de positive opplevelsene. Det er ikke for ingenting at hunden kalles menneskets beste venn, sier Sandvold.

 

Lyste opp da Dino kom

Planen er nå at Dino og Thorvaldsen skal besøke den demente mannen et par ganger i måneden og ta ham med på turer. I første omgang blir en pleier fra Orkerød med, slik at alle blir trygge på situasjonen.

- Jeg er ganske uerfaren på demens, men får god hjelp og informasjon fra pleierne. Det er viktig, sier Thorvaldsen.

Han tror, på samme måte som Sandvold, at hundene tilfører noe veldig positivt til demente.

- Uten at jeg har analysert det, så vekker hundene noen følelser i oss, sier Thorvaldsen.

Sandvold forteller at den demente mannen lyste opp da Dino og Thorvaldsen kom på besøk første gang.

- Han ble så glad, og ville være med ut på tur med en gang. Han er nå kjempemotivert, og har noe å se fram til, forteller hun.