Moss

- Det handler om utvidelse, ikke miljø

KLAR TALE: Fylkesmannen er klar i sin sak: Tildekking av havbunnen utenfor Moss Havn dreier seg egentlig om å kunne utvide havna med 100 dekar.

Havnedebatten raser for fullt i Moss. Men mange er forvirret med hensyn til hva den egentlig dreier seg om.

I bystyremøtet 19. september ble det avgjort at kommunepolitikerne vil stille seg bak en tildekking av havbunnen utenfor Moss havn, hvor det befinner seg miljøgifter. Til dette får de antakeligvis tilgang på 463.000 tonn steinmasser helt gratis fra et prosjekt på Bekkelaget i Oslo. Disse vil fraktes på lektere og komme sjøveien til Moss.

Får støtte til skepsis

Men flere stiller spørsmål ved politikernes egentlige motiv for å si ja til utfyllingen av havbunnen. Blant skeptikerne er Rødts Eirik Tveiten, som i sist bystyremøte uttalte at diskusjonen rundt tildekking av havbunnen kun er et skalkeskjul for å komme videre med forslaget om en utvidelse av selve havna. Selv stemte han derfor nei til tildekkingen. Det samme gjorde Fremskrittspartiets Arild Svensson.

Nå får de delvis støtte fra Fylkesmannen:

- Driveren, selve motoren i denne saken, er at man ønsker å utvide havna i Moss med 100 dekar. Vi skal ikke late som noe annet. Hvis denne saken bare hadde handlet om miljø, hadde den startet med et pålegg fra vår side, sier senioringeniør Karsten Butenschøn hos Fylkesmannen i Østfold.

- Ikke et miljøtiltak

Han forteller at dersom det hadde vært så forurenset der at det måtte dekkes til bare på grunn av miljøhensyn, ville det vært Miljødirektoratet som påla Moss Havn å rydde opp.

- Tildekkingen nå er altså ikke et miljøtiltak først og fremst for å tildekke miljøgifter. Det blir i stedet en heldig sideeffekt, forklarer Butenschøn, og legger til:

- Ved å benytte seg av steinmassene, legger man til rette for en senere utviding av havna. Dette vil imidlertid først kunne gjennomføres etter en større konsekvensutredning og omregulering.

Les også: Debatt på lavt nivå

Flere fordeler

Butenschøn har imidlertid ikke oppfattet at politikerne skyver miljøargumentet foran seg, slik Tveiten og Svensson hevder.

- Men det er veldig ålreit å få tildekket forurensning når man likevel planlegger å gjøre noe i området. Hvis ikke reguleringsplanen om utvidelse av havna får gjennomslag, har man da likevel dekket til et stort område med forurenset sjøbunn. Tiltaket er sånn sett helt i tråd med den nasjonale strategien for opprydning i gamle synder. Der kommer miljøbegrepet inn i debatten, sier han.

En annen fordel ved å legge steinmasser i bunnen utenfor havna, er faren for utglidning av områdene havna i dag befinner seg på samt områdene mellom havna og Klostergata, der grunnen er ustabil.

- Steinmassene vil fungere som en motvekt til utglidningen vi ser, opplyser Butenschøn.

Kompleks sak

I realiteten er den pågående havnesaken i Moss minst tredelt:

Den første delen, som ble stemt over i siste bystyremøte, dreier seg om den nevnte tildekkingen av forurenset havbunn utenfor havna, samt en motvekt til utglidninger i områdene.

Dernest kommer spørsmålet om omregulering av havneområdene og en utvidelse av havna. Her ligger det som nevnt et forslag om å utvide Moss Havn med 100 dekar.

Sist, men ikke minst, skal politikerne vurdere det såkalte «Prosjekt Sjøsiden AS», som vil være et aksjeselskap som vil stå i spissen for utviklingen av området rundt havna, dersom en omregulering blir vedtatt.

Videre skal det innenfor denne planen også vurderes en opsjonsavtale. Denne avtalen går ut på at Sjøsiden AS skal sikre seg retten til å etablere enten boliger eller annen byutvikling i disse områdene.

- Det er disse spørsmålene vi i Arbeiderpartiet nå jobber intenst med å ta stilling til, sier Shakeel Rehman, som er leder for Moss Arbeiderparti.

Partiet stemte ja til tildekking av havbunnen. De har nå satt ned en arbeidsgruppe som er dedikert til havnesaken, etter at saken ble vedtatt utsatt i bystyremøtet 18. august i år.

- Vi har en omfattende, partiintern prosess rundt denne saken nå. Det er viktig for oss at alle medlemmene blir hørt, siden dette er en sak som vil prege byen i 100-150 år framover, sier Rehman.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Havnesaken

Det ble innkalt til ekstraordinært bystyremøte 18. august i år, hvor vedtak om planprogram for utvidelse av Moss Havn sto på agendaen.

Ap, Frp, SV og Rødt fikk flertall for utsettelse av saken. De argumenterte med at den etterspurte informasjonen om konsekvenser av havneutvidelse kom for sent (17. august).

Høyre ønsker per i dag å legge til rette for en utvidelse av havna i sørvest og nedover mot Kleberget, men flere partier er skeptiske. Noen fordi de ikke ønsker havn, andre fordi de ikke vet nok om konsekvensene.

Den 19. september i år stemte politikerne i bystyret ja til å dekke til havbunnen utenfor havna med stein.

sitat med bilde:

«Ønsket om utvidelse er det som driver saken. Vi skal ikke late som noe annet.»

Karsten Butenschøn, overingeniør hos Fylkesmannen i Østfold

Mer fra Dagsavisen