– Det blir en musikkopplevelse

Musikkens Venner i Moss og omegn har fått den internasjonalt anerkjente Marianne Beate Kielland til høstens åpningskonsert i Arena Scene, forteller Terje Refsnes.

Hvem: Terje Refsnes (70).

Hva: Aktuell som konsertarrangør i regi av Musikkens Venner i Moss og omegn.

Aktuell: Årets første konsert går av stabelen søndag kveld på Arena Scene i Moss. Det blir solokonsert med den internasjonalt kjente mezzosopranen, Marianne Beate Kielland.

 

Hvorfor bør publikum møte opp på årets første konsert i regi av Musikkens Venner i Moss?

– Vi har vært så heldige å få den internasjonalt kjente sangeren Marianne Beate Kielland til Arena Scene. Hun skal gi en sjelden solokonsert, sammen med organist Christian Kjos. Marianne er en av landets ledende mezzosopraner, og er kjent langt utenfor Norges grenser. Hun har vært med på mer enn 50 plateinnspillinger, og ble nominert til den prestisjefylte US Grammy i 2012 i kategorien «Best Vocal Classical Album». Musikkens Venner starter dermed høstsesongen med en konsert av høy musikalsk kvalitet. Hennes repertoar spenner svært bredt; fra 1700-tallsmusikk til klassisk, romantisk og ikke minst samtidsmusikk. Dette vil bli en musikkopplevelse, som publikum i Moss, Østfold og også folk utenfor fylkets grenser, bør glede seg til.

Hva står på programmet?

– Dette blir hovedsakelig en Händel-konsert. Marianne Beate Kielland og Christian Kjos skal framføre flere sanger fra Messias, som er Georg Friedrich Händels mest kjente verk. Verket er en fremstilling av Jesu liv og dets betydning, ifølge kristen doktrine. På konserten vil artistene blant annet fremføre «Rejoice», «He shall feed his Flock» og «I know that my Redeemer liveth». Jeg håper også på at vi får høre litt Griegmusikk på denne konserten.

Har Marianne Beate Kielland opptrådt i Moss tidligere?

– Ja. Hun har vært både i Moss kirke og på Arena Scene. Blant annet sammen med Barokkanerne og Håvard Gimse. Hun er kjent for sin ydmykhet og sin scenesjarm. Det er to egenskaper som det er vanskelig å kombinere, men det greier Marianne. Hun er også vel kjent for at hun er så dyktig til å få fram nyanser i tekstene hun fremfører. Selv om Marianne Beate Kielland har vært mest i utlandet, har hun også et stort publikum i Norge. I sommer var hun et trekkplaster på Festspillene i Harstad. Hun har gjort mange plateinnspillinger, men er absolutt best på scenen, der hun kan kommunisere direkte med publikum. Hun får det for øvrig travelt med Østfold-besøk i høst. I oktober og november skal hun synge i både Sarpsborg og Fredrikstad. I Fredrikstad blir det i anledning Egil Hovland-festivalen. Der er hun årets festivalartist. Marianne studerte i sin tid ved Norges musikkhøgskole, Oslo, under Ingrid Bjoner og Svein Bjørkøy. Hun startet sin karriere som medlem i gruppa Nordic Voices og etter hvert i ensemblet i Staatsoper Hannover (operaen i Hannover) et par år, før hun flyttet tilbake til Norge. Hun har arbeidet med en rekke internasjonalt kjente dirigenter. For alle som er glad i klassisk musikk, kan det være greit å vite at Marianne Beate Kielland har et bredt repertoar som omfatter musikk av eksempelvis Bach, Telemann, Hoffmann, Schubert, Bruckner, Honegger og Pärt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen. Jeg er utdannet teolog, og bibelen står helt sentralt for meg. Av romaner vil jeg trekke fram trilogien til Thomas Mann «Josef og hans brødre». Ellers er jeg glad i lyrikk, særlig A.O. Vinje, Arne Garborg og Stein Mehren.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg vet at det jeg gjør for mine nærmeste er betydningsfullt. Og når jeg som sangpedagog merker at jeg lykkes med elevene. Jeg brenner også for salmesang, og er nesten en «salmenerd». Det gir en lykkefølelse når en forsamling synger med i noen av de mange, gode salmene våre.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kunne godt vært mer besluttsom.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg et godt glass rødvin; gjerne en italiensk Amarone.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg går gjerne i demonstrasjonstog for idealene til Amnesty International. Mot urett; særlig når det gjelder barn.

Er det noe du angrer på?

– Jeg skulle helst ha startet min sangkarriere tidligere. Jeg studerte også teologi for å bli misjonær, men av ulike grunner ble jeg aldri det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Lege Magne Roland, som var styremedlem på Grefsen sykehjem i Oslo den gang jeg var institusjonsprest der. Magne er en trivelig fyr.