Denne historien fra 2018 husker en av de frivillige i Hjelp oss å hjelpe spesielt godt

Nissens hjelpere i den frivillige organisasjonen hadde mye å gjøre denne jula.

De frivillige samler inn mat og gaver til trengende, slik at de kan feire en mer verdig høytid. Foreløpig har ikke organisasjonen telt opp hvor mange personer de hjalp i år, men i Moss anslår Cecilie Aas Roos at det var snakk om mellom 60 og 70 familier.

– Personlig hjalp jeg flere personer i år enn noen gang før, sier hun.

Flere uføre som fikk hjelp

Roos er én av to frivillige som delte ut de innsamlede gavene i mossedistriktet. Mange synes det er flaut å ta imot denne typen hjelp.

– Jeg hadde noen på døra mi som synes dette er veldig pinlig. De gråt før de i det hele tatt fikk noe, sier hun.

Mange av dem som ba om hjelp i år var nykommere. Ifølge Roos har det også vært en økning i antall uføre som de har måttet gi mat eller gaver til.

– Jeg tror det tyder på at det har blitt vanskeligere å få sosialstønad. Det har blant annet blitt vanskeligere å få tak i kontaktpersoner i Nav. Det er trist at det har blitt vanskeligere for mannen i gata å få hjelp til enkle ting som å kunne feire en verdig jul, sier Roos.

Føler seg uverdige

Det er alltid noen utleveringer av mat og gaver som gjør ekstra inntrykk. I år er det spesielt én kvinne som Roos husker godt.

– Hun satt med 4 kroner og 98 øre på konto. Da jeg kom med matgavekort sa hun at jeg heller måtte «gi det til noen som fortjener det». Jeg forklarte henne at det er nettopp det jeg gjør. Det er mange som henne som føler at de må betale eller gi noe tilbake, men da er jobben min unødvendig. Vår takknemlighet er å se gleden deres, sier hun.

Reddet av Mani Studio

Roos forteller at alle som ønsket og trengte julemat og -gaver i mossedistriktet i år fikk det. Men det var så vidt det ikke gikk.

– De siste par ukene trodde vi at det ikke skulle gå. Vi var ikke i nærheten av å få nok gaver, forteller hun.

Så stilte Mani Studio og eier Malin Anker-Larsen opp. De satte ut et eget juletre i butikken i Moss for å samle inn gaver, lik den på restauranten Moments, og oppfordret kundene sine til å donere til den frivillige organisasjonen. Da endte de opp med å samle inn nok gaver likevel.

– Vi hadde ikke klart det uten dem, sier Roos.

Hun trekker også fram Son Spa og Z-Bulls dartsklubb som viktige bidragsytere. Sistnevnte samlet inn 27 matgavekort.

– Vi hadde ikke klart å dele ut så mye mat som vi gjorde uten støtten deres, sier Roos.

LES OGSÅ: Passer på at flere barn får gaver og sprer juleglede i hundrevis av hjem