Nyheter

- De skal ikke føle seg som tapere

TRANGT: Nav-pengene strekker ikke til når han har to barn som han både vil mette og gi fritidsaktiviteter.

Mannen er innom Frelsesarmeens matutdeling på Framnes på Jeløy. Hit har han tatt bussen. En blodpropp og ryggsmerter gjør at han ikke lenger klarer å sykle. Hjemme har han to små barn, og sosialhjelpspengene rekker ikke til alt.

Mossemannen er én av over 3.500 fattige i kommunen. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2012 var 3.547 mennesker i Moss som lever i en husholdning som har en årlig inntekt på mindre enn 60 prosent av medianinntekten i Norge (se fakta). Studenthusholdninger er ikke inkludert. Som Moss Dagblad har skrevet tidligere, er 885 av disse barn under 18 år. Totalt dreier det seg om 11,8 prosent av befolkningen i Moss, altså mer enn hver tiende person.

- Moss skårer dessverre høyt på alle de triste tingene. Vi har mange enslige forsørgere, og mange med lav inntekt. Vi prøver etter beste evne å hjelpe barnefamiliene spesielt, sier diakon i Frelsesarmeen, Kristin Stordal.

Sammen med de frivillige deler hun hver tirsdag ut mat til dem som trenger det aller mest.

- Skal være hyggelig

De frivillige pensjonistene Liv Stylegar og Gunnar Kjellén kommer tilbake fra fryselageret med en grønn kasse full av kjøtt. Maten får de av Kiwi og Rema 1000, i tillegg til matvarelageret i Oslo via Fretex.

- Vi ønsker at de som kommer hit også skal føle at det er hyggelig å bare være her, prate sammen og knytte nettverk. De skal ikke føle seg som tapere, sier Stordal.

- Hei, jeg er ny, sier en jente når hun kommer inn døra for å hente mat og spise lunsj.

Frivillige Gunnvor Halvorsen har stelt i stand lunsj med både varm og kald mat. Det er kaffe og sjokolade på bordet. Alle som kommer innom, blir ført opp på en liste, slik at Frelsesarmeen har oversikt over hvor mange som trenger deres hjelp.

Mannen Moss Dagblad møter, har kommet hit siden han ble syk og uføretrygdet for to år siden. Han vil være anonym av hensyn til de to barna sine på åtte og elleve år.

- Når det går mot slutten av måneden, er det veldig vanskelig for meg med to små barn og bare sosialhjelp. Derfor er det deilig å komme hit og hente noen middager, vanlig mat og litt godt til barna, forteller han.

De som kommer, kan velge to middager, få brødmat, pålegg og meierivarer, og vanligvis er det litt snop eller annet kos til de små. Denne tirsdagen er det noen morsomme tannbørster.

- Sønnen min spiller fotball, og det går med mye penger til det hver måned. Derfor blir det til slutt lite penger til mat. Og vi har ikke mulighet til å gå på kino og kose oss, sier mannen, som har bodd 13 år i Moss, de to siste uten mulighet til å jobbe.

- Vi hadde et fint liv da jeg jobbet. Men livet ble snudd på hodet da jeg ble syk. Jeg får lite penger av Nav. Framtidsmotivasjonen er på bunnen, sier mannen.

Da han var sengeliggende i starten av sykdomsperioden, kom frivillige Stylegar hjem til ham med maten. Han klarer ikke å finne ord for hvor takknemlig han er.

- Det er et nederlag

Statistikken over antallet fattige i Moss er dyster lesing. For mens andelen fattige var 10,5 prosent i 2010, er den på 11,8 to år etter. Totalt er vi blitt 642 mennesker flere på de to årene, og 458 flere er fattige. Snittet i Norge i 2012 var 10,1 prosent, noe som er 1,7 prosentpoeng lavere enn i Moss.

- Det er et nederlag ikke å klare seg selv. Vi vet at det også er mange som ikke kommer hit på tirsdagene. Men vi håper at det å hjelpe dem med mat, gjør at de får bedre råd til andre ting. Og trenger de fotballsko til barna, så kan Kiwanis hjelpe dem med det. Det er utrolig. En gang ringte jeg og spurte om de hadde tre par fotballsko til en barnefamilie. De dro rett ut, kjøpte nye og leverte samme dag, smiler diakon Stordal.

Den vanskelige jula

Det nærmer seg snart jul. Det er en av de tøffeste tidene for de fattige.

- Jula koster mye. Men her får vi kuponger vi kan bruke i ulike butikker, og det er helt fantastisk. Da kan jeg kjøpe gaver til barna, sier mannen.

Julehjelpen Frelsesarmeen tilbyr, må man søke om innen 1. desember. Men det er det mange som ikke gjør.

- Svært mange tror de skal klare det. Men så gjør det ikke det, og de kommer rett før julaften. Heldigvis klarer vi å hjelpe mange likevel, sier Stordal.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen