Nyheter

– De har fått hjelp

Mesteparten av Moss kommunes 1,5 millioner «22. juli-kroner» har gått til forebyggende arbeid, og ikke direkte til de berørte. Ordføreren mener likevel kommunen har gjort jobben sin.

Det forteller ordfører Tage Pettersen (H). Hvordan Moss kommune har brukt de totalt 1,5 millioner statlige kronene de har fått til å hjelpe de rammede etter terroren 22. juli 2011, er spørsmålet Arbeiderpartiets (Ap) gruppeleder, Tomas Colin Archer, ønsker svar på.
I bystyremøtet mandag kommer han i en interpellasjon til å foreslå at pengebruken sjekkes av kontrollutvalget.
Ordføreren har forberedt seg på interpellasjonen, som det er han som skal svare på.

Fikk seks ganger så mye

– Vet du hva pengene har gått til?
– Den oversikten har jeg fått av kommunelegen. Mesteparten er brukt til etter- og videreutdanning av et psykososialt kriseteam, til helsesøstertjenesten og de tingene der, mens cirka 300.000 av dem er brukt direkte til konkrete utgifter knyttet til de enkeltindividene som ble berørt av terroren. De er for eksempel blitt brukt til psykologhjelp og juridisk bistand, i tillegg til at støttegruppa i Østfold har fått 22.000 kroner, sier ordføreren.
Egentlig søkte kommunen bare om 290.000 kroner, men endte opp med over seks ganger så mye, ifølge Pettersen. Kommunen har nemlig i snitt fått 400.000 kroner i året, over tre år, i tillegg til det den aktivt har søkt om. I Moss er det ifølge ordføreren sju personer som har fått tjenester.
– Kommunelegen besluttet at resten av pengene skulle gå til at vi skal være godt rustet hvis vi kommer i en lignende situasjon igjen, sier ordføreren.
Aps Aud Helen Wernberg Øyen, som selv var på Utøya da terroren rammet, er glad for at saken blir undersøkt. Hun vil imidlertid be om å få sin habilitet vurdert i saken, da hun selv har vært i målgruppen for den aktuelle pengestøtten.
– Det er veldig viktig. Jeg vil be om at min habilitet blir vurdert, og så blir det opp til kollegiet å bestemme, sier Øyen.

– Kunne gjort mer

Torsdag påpekte både hun og lederen av støttegruppa etter 22. juli i Østfold, Unni Espeland Marcussen, at de kjenner til flere i Moss som hadde behøvd mer hjelp og at kommunen kunne ha gjort mer. Ordføreren kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen.
– Støttegruppa har aldri sagt noe konkret om dette til oss. Kommunelegen har opplyst at de som trengte hjelp i Moss, har fått dette og at de selv har valgt å avslutte behandlingen. Vi har kun fått gode tilbakemeldinger på jobben vi har gjort, sier Pettersen.
Hans råd vil være at kontroll­utvalget får oversendt saken, slik at de selv kan vurdere den.
– Men jeg frykter ingenting i så henseende, sier han.

Mer fra Dagsavisen