Annonse
Sosialt innrettet: Ulf Leirstein (Frp) sier at forskjellen i Høyres og Frps skattepolitikk, er at Frp primært ønsker å redusere skattene for vanlige folk.

Brumlebassens myke hjertesak

Stortingsveteran Ulf Leirstein (Frp) vil ha streng innvandrings- og flyktningpolitikk, men har også en myk side. Siden guttedagene har han kjempet for dyrs rettigheter og velferd.

Annonse
Lokale nyheter

Inn mot stortingsvalget 11. september intervjuer Dagsavisen Østfold ni toppkandidater fra Østfold – fra partiene Rødt, SV, Ap, MDG, Sp, KrF, V, H og Frp.  Hva driver dem, hvilke kamper vil de kjempe for Østfold og hva visste du ikke om dem fra før?

Den siste stortingskandidaten i denne intervjuserien, Ulf Leirstein, har sjelden uleste eposter i innboksen.

– Med meg på Stortinget får du en person som er veldig tilgjengelig. Jeg tror nok jeg er en av de bedre til å svare på eposter og telefoner. Jeg hører også gjerne på dem som ikke nødvendigvis har stemt på meg eller på Frp, sier Ulf Leirstein, en av Frps stortingsveteraner.

Mer dyrepoliti

Leirstein har tatt opp mange Østfold-relaterte saker i Stortinget og er blant Østfold-representantene som har figurert mest i media. På godt og vondt, som han sier selv.

– Hva er hjertesakene dine?

– Rent personlig er jeg veldig engasjert i dyrevelferd. Som 15-åring var jeg med i Ungdom mot dyreforsøk. Jeg tar en del av æren for at vi har startet med dyrepoliti i Norge, og det vil jeg gjerne fullføre, for nå er det i tre politidistrikter. Jeg vil ha det i alle 12, sier Leirstein.

Innvandringspolitikken

Han trekker også fram innvandringspolitikk som en sak som er viktig for ham og partiet.

– Jeg skjønner at ikke alle er enige med meg i alt, men jeg tror ganske mange er enige hvis du kun spør om innvandringspolitikk.

– Kan du konkretisere?

– Det skal være vanskelig å få opphold og vanskelig å få statsborgerskap. Ikke umulig, men det skal henge høyt. For å bli norsk statsborger må du gjerne snakke gebrokkent, vi har uansett så mange rare dialekter her i Norge, men du må kunne norsk, forklarer Leirstein og legger til:

– Folk må gjerne tro på hvilken gud de vil og spise hvilken mat de vil, det bryr jeg meg ikke noe om, men hvis man får hele bydeler hvor ingen snakker norsk, hva skal man da gjøre? Man kan ikke integrere majoriteten.

– Men hvordan kan man bedre integreringen?

– Vi kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere. Østfold er i norgestoppen i å ta inn antall innvandrere. Det jeg er bekymret for, er at dette er mye av grunnen til barnefattigdom. Mor går hjemme med barna, de lærer ikke norsk og gjør det derfor dårligere på skolen og faller så utenfor arbeidslivet. Derfor tror jeg blant annet vi bør kutte kontantstøtten.

Oljepenger til samferdsel

Angående samferdsel mener Leirstein at det er tett sammenheng mellom næringsutvikling og gode veier.

– Det er viktig at vi har gode veier her i Østfold. Og så vil jeg helst at det ikke skal være bompenger på disse veiene. Så kan du selvfølgelig si at det er bompenger nå mens vi er i regjering, men det er bare Frp som er imot bompengene, dessverre.

– Men gode veier koster jo, og dere er for skattelettelser, så hvordan finansiere dette?

– Ja, jeg ønsker at vi skal bruke noe av oljepengene våre til investering. Pengene vi putter i oljefondet brukes ikke til å investere i Norge, men heller i infrastruktur i utlandet, for eksempel til opprusting av Regent Street i London. Så hvorfor ikke gjøre det her?

For vanlige arbeidsfolk

– I Frp vil du finne mange vanlige arbeidsfolk. Når vi går til valg på å fjerne eiendomsskatten, vil Høyre heller fjerne formuesskatten, og det er ikke vi så opptatt av. For forskjellen er at eiendomsskatten rammer ganske tøft for dem som tjener lite. Vi er mer sosialt innrettet på skattekutt og vil hjelpe folk flest. Det er derfor vi er opptatt av å kutte skatter og avgifter, fordi det rammer vanlige folk, sier han, og lufter også tanker rundt arbeidsplasser i fylket.

– Østfold skårer dessverre litt dårlig på statistikker. Vi har mange på uføretrygd, vi ligger på toppen av pillemisbruk, men med flere arbeidsplasser vil det kunne bedre situasjonen for mange. Og da er jeg tilbake på investeringene. Vi må ha god infrastruktur og gode skoler for at folk skal etablere bedrifter her. I tillegg må man ha lavt skattenivå, så handler det om å finne et sted hvor det koster mindre i husleie og mindre i eiendomsskatt. Og så må vi på Stortinget gjøre en jobb for å etablere statlige arbeidsplasser.

FAKTA: Ulf Leirstein

* 44 år.
* Har samboer og barn.
* Bor på Krapfoss i Moss.
* Startet sitt politiske engasjement i FpU og i Ungdom mot dyreforsøk, og har vært aktiv i Frp siden 1991.
* Har vært varaordfører i Moss.
* Har sittet på Stortinget siden 2005.

Les også: Rusmisbrukerens politiske stemme
Les også: - Stopper Viken med ny regjering
Les også: Vil hjelpe 20.000 unge ut av fattigdom
Les også: - Vi skal ha mestere og mastere
Les også: I dialog om hyperloop i Norge
Les også: Franskinspirert «sentrumsekstremist»
Les også: - Lover at jeg ikke skal gjemme meg bort i en krok
Les også: - Østfold er porten ut til Europa

Annonse