Nyheter

Best på integrering i Østfold

Moss kommune får skryt av IMDi for integrering av flyktninger. - God grunn til å fortsette, sier SV.

- Moss kommune gjør en kjempejobb med det toårige introduksjonsprogrammet som tilbys alle flyktninger som bosetter seg i byen.

Det sier Catrine Bangum, assisterende regiondirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) Øst. I introduksjonsprogrammet hadde Moss en måloppnåelse på 65 prosent i fjor, noe som er helt i toppsjiktet i Østfold.

- Kommunen er veldig dyktige på å tilpasse introduksjonsprogrammet til de jobbene som finnes der ute. De har god kontakt med potensielle arbeidsgivere og næringsliv, og sørger for at flyktningene får tilpasset opplæring og praksisplasser underveis i programmet, sier den assisterende regiondirektøren, som også skryter av hvordan kommunen bruker frivilligmiljøet blant flyktningene selv, slik som Somalisk forening, som i gårsdagens Dagsavisen Moss Dagblad fortalte om hvordan de hjelper til med integreringen.

Bangum forteller videre at Moss sitt arbeidslivstiltak, «Jobbsjansen», som satser på å få unge innvandrere ut i arbeid, hadde en måloppnåelse på 100 prosent i 2013.

- Det er veldig bra. Av de 12 som deltok, kom alle ut i arbeid eller startet på videregående eller høyere utdanning. Det viser at modellen virker, og det viser at Moss kommune har gode forutsetninger for å ta imot så mange flyktninger som vi anmoder, sier Bangum.

 

Kan bli en ressurs

Onsdag ble det kjent at regjeringen legger opp til å ta imot 2.000 kvoteflyktninger i 2015. Det er 500 flere enn det opprinnelig var lagt opp til, og 500 flere enn det som blir tatt imot i år.

- Dette er enda en grunn til at Moss bør ta sin del av ansvaret, sier May Hansen i Moss SV.

Som Dagsavisen Moss Dagblad har skrevet tidligere, har IMDi anmodet Moss kommune om i 2015 å bosette 40 flyktninger. Dette er flyktninger som har fått oppholdstillatelse, og som sitter i mottak i påvente av en kommune å bosette seg i. Frp er imot dette, og ønsker ikke å bosette noen flyktninger i 2015. Argumentene de bruker, er hovedsakelig to: For det første mener de at kommunen bør bruke ressursene på å integrere de som allerede har blitt bosatt her. Det syns SV er en ulogisk argumentasjon.

- Vi får jo ikke noe mer penger hvis vi ikke tar inn flere. Tilskuddene fra staten følger den enkelte flyktning i fem år. Hvis vi tar inn færre, eller ingen, får vi også mindre, eller ingenting, sier Øivind Tandberg-Hanssen (SV), og får støtte fra Bangum i IMDi.

- Dersom man klarer å gjøre flyktningene selvhjulpne etter endt introduksjonsprogram, vil de ikke være en utgift, men en inntekt, gjennom at de blir skatteytere, påpeker hun, og legger til at resultatene fra Moss viser gode forutsetninger for nettopp dette.

 

Uenige om ansvar

Mandag legger SV fram sitt alternative budsjett for formannskapet. Der ligger det blant annet en inntektsøkning på 1,3 millioner i bevilgninger fra staten. Dette er ifølge Tandberg-Hanssen et forsiktig estimat for hvor mye kommunen vil få i 2015, dersom man velger å bosette 40 flyktninger, i stedet for rådmannens forslag om 25.

Det andre argumentet som blir trukket fram av Frp, er at Moss i lang tid har tatt imot mange flyktninger. I gårsdagens Moss Dagblad sa varaordfører Anne Bramo (Frp) at de andre kommunene i Østfold nå må ta sin del av ansvaret. Assisterende regiondirektør i IMDi er ikke enig.

- Blant annet har Fredrikstad akkurat vedtatt å bosette 105 flyktninger i 2015, noe som er betydelig høyere enn det de har tatt imot tidligere, sier hun.

- Det er derfor ikke helt riktig at de andre ikke tar ansvar. Moss har i flere år sagt ja til å bosette færre enn det vi har anmodet, sier Bangum i IMDi.

 

Rekordmange på vent

Men IMDi har ingen pressmidler eller sanksjonsmuligheter overfor kommunene, dersom de ikke vil ta imot og bosette like mange flyktninger som de blir bedt om. Ved utgangen av september i år satt 5.100 flyktninger med innvilget oppholdstillatelse i mottak og ventet på bosetting. Det er rekordmange.

- Er det et problem at IMDi ikke har sanksjonsmuligheter overfor kommunene?

- Det er en stor utfordring, særlig med den situasjonen vi har i dag, svarer Bangum i IMDi.

Hun syns samtidig at det er viktig å holde på frivillighetsmodellen som IMDi har utviklet i samarbeid med kommunenes interesseorganisasjon, KS.

- Det er et viktig prinsipp at kommunene skal ville ta imot flyktningene. Men det er klart det er vanskelig også, sier hun.

Mer fra Dagsavisen