Nyheter

Årets «happening»

STOLTE: De jobber mot denne dagen hele året. For brukerne og de ansatte på Løvstad dagsenter er julemarkedet en anledning til stolt å vise fram arbeidsplassen sin og hva de jobber med.

Store, fargerike «Løvstadnisser» pryder vegghyllene, de klassiske ullpleddene er pent hengt opp, bivokslys ligger stablet og hjemmelagde tennbriketter har fått tilhørende juleposer på seg.

Juleproduktene, og julestemningen som følger med dem, fyller nesten hele lokalet på Løvstad dagsenter. Det er kun de siste detaljene som må på plass før dørene kan åpne og det tradisjonsrike julemarkedet starte.

I flere tiår har Løvstad invitert til marked tett oppunder jul. I dag er intet unntak. Produktene de selger, koster ifølge avdelingslederen akkurat nok til at de får råd til å kjøpe nye materialer og drifte blant annet strikkemaskinene sine. Det hele går akkurat rundt, og sysselsetter godt over 30 mennesker med nedsatt funksjonsevne, som har sin arbeidsplass på Løvstad gjennom hele året.

- Det er veldig stas, og ligger mye stolthet, i én gang i året å kunne invitere familie, venner og hele nettverket sitt hit, og å kunne vise fram hva vi driver med, sier avdelingsleder Håkon Gangestad.

Skaper mestring

Han omtaler helst de som bruker Løvstad som «arbeidstakere» - for det er det de er.

- Vi er veldig opptatt av at alle skal ha noe meningsfullt å drive med. Det gir mestringsfølelse, sier han.

Arbeidstaker Anne Line sitter og jobber med et broderi. Det er fullt av materialer rundt omkring henne - det komplette kaos før alt er klart for markedsdag.

- Vi gleder oss veldig, forsikrer hun.

Løvstad har også åpen butikk daglig, og lager opp produkter på bestilling. Men det er først i dag, på julemarkedsdagen, at folk virkelig møter opp.

Gangestad forteller at køen i fjor sto langt utenfor døra før de åpnet, og at folk måtte parkere ute på jordene.

Å ha et sted å gå

Markedet, og ikke minst forberedelsene til det, handler også mye om det sosiale, mener Gangestad.

Det å ha et sted å møte opp hver morgen, og å treffe andre, er viktig for brukerne, tror han.

- Jeg har egentlig mest lyst til å kalle dette et arbeids- og aktivitetshus, ikke et dagsenter. For det er retningen vi beveger oss i, forteller han.

- Dette er et hus hvor de som bruker det er deltakende i det som skjer her. Alle kan ikke gjøre alt, men for eksempel strikkemaskinen krever bare litt oppsyn, og det er mye montering som alle kan være med på. Der folk har noe å bidra med, får de det, sier han.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen