Annonse
Jørgen Bjåland.

Arbeidernes mann

NAVN I NYHETENE: Jørgen Bjåland (44), hovedverneombud for Fellesforbundet i Østfold og Akershus. Bor med kone og tre barn på Jeløy.

Annonse
Lokale nyheter

40 prosent av byggeplassene du besøker som verneombud blir stengt. Hvorfor?

– Det har vært jevnt høyt i flere år. Det går på at folk jukser med utstyret, eller rett og slett ikke har utstyr. Om det er for å spare penger, eller om det er en annen grunn, det kan jeg ikke si sikkert.

Hva slags bedrifter besøker du?

– Små og mellomstore bedrifter innen byggebransjen, som er uten verneombud og uten verneorganisasjon. Noen ganger er jeg også ute for å drive opplæring og hjelpe til for at byggebransjen blir bedre.

Hvordan blir du møtt av bedriftene du må sanksjonere mot?

– Stort sett i alle tilfeller er det en helt grei forståelse og for så vidt en positiv mottakelse. De aller fleste vet at de ikke har det godt nok på arbeidsplassen og er klar over at det er mangler. Noen blir nok litt overrasket, men de aller fleste legger seg flate og forstår at det ikke er godt nok.

Utover problemer med høydesikring, hva slags mangler finner du?

– Det er jo også litt mangler i bruk av riktig utstyr, eller at utstyret ikke er godt nok. Jeg møter noen stillaser som er for dårlige, og møter også asbestsaneringsarbeid som foregår uten at godkjente firmaer gjør det og at det dermed kan være farlig for arbeiderne. Men det er aller mest høydeproblematikk, 90 prosent av problemene er høyde.

Har du vært borti ulykker?

– Jeg har holdt på i ni år og jeg tror ikke det er bedre i Østfold enn andre steder. Jeg har vært rådgiver for flere firmaer som har opplevd ulykker, for å gjøre dem flinkere til å unngå dette i framtida.

Hva er budskapet ditt ut til bedriftene?

– Det viktigste budskapet gjentar jeg ofte: Man skal ha en trygg arbeidshverdag og komme hjem til middag i dag også, uten å stoppe arbeidskarrieren. Arbeiderne må ha et godt og trygt arbeidsmiljø der de jobber. Å komme trygt hjem til middagen er en viktig sak.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest en del, men kan ikke komme på en spesifikk bok. Kanskje «American Pschyo», som jeg leste for mange år siden.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er når man kan leve i en trygg hverdag med arbeid og at alt i samfunnet fungerer. Når jeg ser at andre ikke har en trygg og fast jobb, blir jeg trist.

Hvem var din barndomshelt?

– Der tror jeg kanskje at jeg må si min far. Han har alltid vært et forbilde og en helt jeg har hatt i alle år.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan nok være litt for sta. Det kan nok hende.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– For arbeidernes rettigheter. Det er noe jeg ser etter daglig i yrket mitt. For trygge jobber og faste jobber.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på fisketur med en god venn, det er det beste jeg gjør for meg selv.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Bruce Springsteen. Han er en fin type.

Annonse