Håkon Sæther i Barnas Fredsverden og Verket Moss, sammen med Patricia Canellis-Flesjø i Barnas Fredsverden, skal skape jul på Verket i år. FOTO: HANNA K. SOMMERSTAD

Åpner jula på Verket

Luciatog, vandreteater med rød- og blånisser, juleverksted, julesjokolade, julebakst og barne-TV på storskjerm. I dag starter jula på Verket.

 

- Verket er Moss sin koseligste gate! Vi får litt sånn «Jul i Skomakergata»-følelse her, sier arrangør Håkon Sæther i Verket Moss.

I dag braker julestemningen løs på Verket i Moss. For andre året på rad arrangerer han juleaktiviteter som en slags offisiell åpning av julegata mellom de gamle arbeiderboligene.

- Det blir en litt annen type julegate, hvor ikke handelsstanden er det mest sentrale. Her er det folket som får aktiviteter og opplevelser, sier Sæther.

 

Barne-TV på storskjerm

I dag er hoveddagen da det meste skjer. Koret Ensemble Consensus skal holde julekonsert, ordføreren skal tenne julegrana, Husflidslaget og Barnas Fredsverden holder ulike juleverksteder og det blir luciagang gjennom Verket.

Og de som er redd for at de ikke får med seg Barne-TV, kan slappe helt av, forsikrer Sæther:

- Vi viser dagens episode av Jul på Månetoppen på storskjerm i lokalene til Barnas Fredsverden, forteller han.

 

Vandreteater

Men størst av alle dagens arrangementer, er kanskje vandreteatret med Rødnissene og Blånissene. Prosjektet er Sæthers hjertebarn, og noe han i lang tid har jobbet for å virkeliggjøre.

I samarbeid med Gudny Hagen, som har utviklet hele historien for NRK, er Sæther nå klar for å vise fram nissene, som spilles av elever ved kulturskolen, sammen med noen voksne, proffe skuespillere.

- Det var egentlig Gudny som konkluderte med at nissene hører hjemme her, forklarer Sæter, og har følgende begrunnelse:

- Fortellingen om Jul på Månetoppen, den Barne-TV-serien der både rød- og blånissene er sammen, har mange lag. Den handler om at nissene, uavhengig av «farge», må finne fram til felles løsninger på en konflikt ved å dele godene mellom seg, sier Sæther, som mener denne tematikken passer perfekt inn i ideologien Barnas Fredsverden jobber etter.

 

Nissevisjoner

Sæthers ønske er at nissene skal få permanent boplass i Moss, slik at de kan bli en attraksjon som folk ønsker å oppleve. Han jobber også nå for at nissehistorien kan settes opp som et stort utendørsteater sammen med Parkteatret neste år.

Men visjonene stopper ikke der. Sæther ser for seg at han kan overta noe av arven fra konkursrammede «Blånisseland» i Troms.

- Tenk for et varemerke nissene er! Når serien sendes på NRK, sees den av rundt 650.000 mennesker hver dag. Å ha dem i Moss, er god markedsføring av byen vår, påpeker Sæther.

Arven fra Blånisseland består blant annet av et togsett designet for å kjøre inne i et fjell, som en slags fornøyelsesparkattraksjon.

- Se for deg nisseforestilling først, så togtur i fjellet, og så kanskje en nisseskole. Det hadde vært en flott pakke, drømmer Sæther.

- Jeg er opptatt av å skape aktiviteter der barn skal gjøre noe; være aktive og delta - ikke bare passive mottakere av noe, avslutter han.