Annonse
Hanne Tollerud (i midten) og resten av Ap har gått sammen med Sissel Rundblads Høyre, Anne Bramos Frp og støttepartiene Krf og Venstre for å styre Moss kommune fremover.

Ap har gått inn i en borgerlig koalisjon

Venstresiden har fått den politiske makta i Moss igjen – men uten de rødeste partiene.

Annonse
Lokale nyheter

Arbeiderpartiet har blitt enige med Høyre, Frp og støttepartiene Krf og Venstre om kommunens handlingsplan, som skal behandles i mandagens bystyre.

Planen gir overordnede føringer for hvordan kommunen skal styres de neste fire årene.

– Styringen av kommunen har vært fra sak til sak - noe som ikke er bærekraftig i lengden og som er direkte uheldig i årene frem til en ny kommune er i drift. AP, H og FrP har derfor blitt enig om å ta det ansvaret som pålegges oss og sørge for at kommunen får en god, stø og fremtidsrettet styring, uavhengig av blokktenking, sier Sissel Rundblad, Høyres gruppeleder og legger til:

– Dette fortjener noen linjer i historiebøkene.

Dette er nemlig første gang i moderne tid at Ap og Høyre styrer sammen i Moss. Unntaket er da budsjettet ble vedtatt i 2000, hvor også Høyre og Ap samarbeidet.  

Mente MDG hadde for mye makt

Anne Bramo, Frps gruppeleder, er glad for at Ap har blitt enige med de borgerlige partiene.

– Vi kunne ikke fortsette med et uavklart flertall. Vi trengte denne enigheten for å løfte omsorgsfeltet fremover, sier hun.

Bramo er også posisjonskoordinator, en rolle hun beskriver som «utfordrende» etter at MDG brøt ut av det borgerlige flertallet i februar i år.

Siden da har MDG vært i vippeposisjon og har hatt det siste, avgjørende ordet i flere saker. Dette har ført til irritasjon blant de større partiene, noe som igjen har ledet til dette historiske samarbeidet.

– Er det slik at småpartiene skal ha den makten de har i vippeposisjon, eller bør de store partiene ta ansvar for utviklingen av kommunen på vegne av demokratiet? Vi mener det siste, sier Bramo.

Enige om veien fremover

Hanne Tollerud, Aps gruppeleder, forteller at den nye koalisjonen har vært grundig diskutert internt i partiet. Det tok tid å bli enige, men til slutt innså flertallet nytten av å stå samlet med de borgerlige, forklarer hun.

– Vi har ikke alltid vært enige om veien vi skal ta. Det er vi nå, sier hun.

– Vi er fortsatt tre enkeltstående partier, som vil fortsette ivareta våre partipolitiske standpunkter også, legger hun til.

Den røde siden i Moss, Ap, Rødt og SV, er ikke store nok til å danne noe flertall alene.

– Jeg kan forstå at de synes dette er vanskelig, sier Tollerud om deres tradisjonelle samarbeidspartnere.

Slik hun ser det har Ap derimot ikke vendt dem ryggen.

Skuffet over Ap

Det synet deler ikke Eirik Tveiten, Rødts gruppeleder. Han mener det er nettopp det som har skjedd.

– Jeg synes dette er trist. Når MDG fant det vanskelig å samarbeide med de borgerlige, var det ikke akkurat Ap jeg så for meg ville gå inn og fylle det hullet. Hva er så venstresiden og høyresiden i Moss? Det blir litt puslete med bare oss og SV igjen, sier han.

– Har du forståelse for Aps valg?

– Nei, svarer han kontant.

Annonse