Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hanne Tollerud (t.v.) er klar for å forplikte seg til et samarbeid med SVs May Hansen (SV) og Rødt. Til høyre leder for Moss Ap, Shakeel Rehman. FOTO: MARIE DE ROSA

Ap: – Det har vært tidenes valgkamp

Forventningene sto i taket under den felles valgvaken til Ap, SV og Rødt i går. – Uansett utfall har dette vært tidenes valgkamp, sier ordførerkandidat Hanne Tollerud (Ap).

Følg tellingen av stemmene i Moss i vår valg-applikasjon lenger ned i saken!

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt hadde passende nok samlet seg til en felles valgvake på Verket i går, tett omslynget av gamle industribygg og arbeiderklasseboliger. Moss Dagblad møtte ordførerkandidat Hanne Tollerud (Ap) og førstekandidatene May Hansen (SV) og Eirik Tveiten (Rødt) før valgresultatene var klare i går ettermiddag, ved valgvakens spede begynnelse.

De siste dagenes meningsmålinger viser at Høyre ligger an til å tape seks mandater til venstresida etter valget. I så fall blir Tollerud den første kvinnelige, røde ordføreren i Moss noensinne. Tollerud er klar på at hun ikke tar seieren på forskudd, men har likevel et budskap for kvelden.

– Vi har gjort en av tidenes beste valgkamper i Moss dette året. Vi har hatt et lag som har stått på døgnet rundt for den politikken vi tror på. Det er det som er grunnen til at vi har lykkes så godt, og så får vi se om velgerne er enige med oss, sier hun.

Tror på endring

Det dunkle lokalet er pyntet med store Arbeiderparti-bannere, røde roser og dukkledde bord. Nedenfor en stor prosjektorskjerm er det satt opp en provisorisk talerstol, hvor Tollerud vil holde en eventuell seierstale.

– Da vi tapte valget for fire år siden, merket vi litt det samme som ved stortingsvalget. Vi hadde sittet med makten i åtte år, og det virket som om folk ønsket noe nytt. Det samme har jeg blitt møtt med under årets valgkamp. Mossingene vil ha en endring, sier Tollerud.

SVs May Hansen tror hennes parti har vunnet velgere på de siste månedenes intensivering av flyktningkrisen.

– Audun Lysbakken har gjort det godt, og jeg tror solidaritetsbølgen rundt flyktningene har spilt positivt inn for oss. Det har vært en høyrebølge blant ungdommen som nå ser ut til å ha løyet, noe resultatene fra skolevalgene viser med all tydelighet, sier Hansen.

Sammen med Rødt og Ap gjør Hansen seg nå klar for et samarbeid dersom valget skulle gå deres vei.

– Vi skulle gjerne hatt ordføreren i Moss, men det blir å gape for høyt. Det overordnede er at vi får en kvinnelig ordfører fra venstresida, sier hun.

Klare for fest

Noen få minutters gange unna rigger de borgerlige partiene opp til valgvake i Høyres valgkamplokaler i Torvgården. Ordfører Tage Pettersen (H) nøler ikke et sekund når han blir spurt om hvilke forventninger han har til kvelden.

– Planen er å feire. Det blir sikkert jevnt, men vi skal klare å dra seieren i havn, sier Pettersen.

Champagnen står allerede klar i kjøleskapet, og i god tradisjon skal eventuelle vinnerresultater feires med pølse i vaffel. Tilfeldighetene ville ha det til at gårsdagen også var gruppeleder Sissel Rundblads (H) fødselsdag.

– Det jeg ønsker meg aller mest i bursdagsgave, er fire nye år med borgerlig styre. Vi har en inkluderende og synlig ordfører som er nær folket, og vi håper selvfølgelig at han får fortsette, sier Rundblad mens hun plasserer en gullkrone på hodet.

På veggen bakerst i lokalet har Høyre klistret opp debattinnlegg fra forskjellige velgere hvor de forklarer hvorfor de stemte på partiet.

– Vi er de eneste som setter skoleelevene høyest på prioriteringslista. Derfor burde vi vinne dette valget, sier Pettersen.