Lær av Ramberg, Jonas

LEDER: Hvis de rødgrønne partiene erobrer makta ved stortingsvalget i 2021, bør veien være kort til et vedtak om gratis skolemat.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var nylig i Moss og besøkte Ramberg skole på Jeløy; en skole som har innført gratis skolemat.

Dette er noe som Ap ønsker at alle skoler i Norge skal få.

– Det barn lærer om sunn mat tar de med seg hele livet. Dette er et fantastisk forebyggende helsetiltak, sa Støre, og understreket at Arbeiderpartiet er villige til å sette av penger for å få gratis skolemat flere steder.

Det er godt nytt. Gratis skolemat kan innføres i kommuner, men hvis de rødgrønne partiene erobrer makta ved stortingsvalget i 2021, bør veien være kort til et rikspolitisk vedtak om gratis skolemat. Og da må det følge penger med, slik at det ikke blir den enkelte kommune som må bære kostnadene alene.

«Barn som spiser for lite, har dårlige forutsetninger for å lære,» skriver Livsmedelsverket i Sverige. I både Sverige og Finland har alle elever i grunnskolen lovfestet rett til et gratis skolemåltid daglig. Og i 2011 fastsatte Livsmedels-verket i Sverige nye krav til skolemåltidet. Det innebærer at maten skal være næringsrik og at hver elev skal kunne sitte ned i minst 20 minutter etter at de har forsynt seg av maten.

Svenske skoler oppfordres til å ta i bruk mer grønnsaker og belgfrukter, samt holde kjøttforbruket nede. Det skal legges vekt på gode råvarer. Skolemåltidet skal også brukes som et pedagogisk verktøy i undervisningen. Her har norske politikere oppskriften på hvordan læringsevnen kan økes ved at alle elever får mulighet til å spise gratis på skolen.

I 2017 vedtok EU-kommisjonen å gi alle grunnskoleelever i EUs 28 medlemsland melk, frukt og grønnsaker på skolen, og samtlige land signaliserte at de ville være med. Det ble bevilget 250 millioner Euro til tiltaket. Norge følger mer enn gjerne de fleste regler som EU vedtar.

Det er å håpe at Jonas Gahr Støre ble så inspirert av Ramberg-elevenes skolemat at han pusher på for å sikre en god matordning også i norske skoler. Og det er egentlig ingen grunn til å vente til 2021. Tida er overmoden for å følge etter Sverige og Finland.

LES OGSÅ: Støre berømmer Moss for å ta tilbake sykehjemmene i kommunal regi: – Det var modig gjort