Kultur

Har utsatt årets Momentum på ubestemt tid

Kun få dager før den planlagte åpningen kunngjøres det at samarbeidet med kuratoren er avsluttet.

Årets Momentum har tittelen «House of Commons» og vises primært på Alby (bildet) på Jeløy. Den skulle egentlig ha vart fra 12. juni til 10. oktober.

Årets utgave av kunstbiennalen skulle egentlig ha startet lørdag 12. juni. Nå har arrangøren bestemt seg for å utsette åpningen. Årsaken er at hovedkuratoren ikke lenger jobber med prosjektet.

– Det er med beklagelse at Galleri F15 bekrefter at samarbeidet med Théo-Mario Coppola som kurator for Momentum 11 er avsluttet, forteller Dag Aak Sveinar, direktør for Momentum og Galleri F15, i en kunngjøring datert 9. juni.

Han presiserer at selv om samarbeidet er avsluttet, vil Coppola fortsatt være fullstendig kreditert som utvikler av konseptet, og resten av biennalteamet vil forsøke å ivareta integriteten til det kuratoriske konseptet han har laget. Årets Momentum har tittelen «House of Commons» og skulle blant annet utforske relasjonene mellom estetiske og sosiale spørsmål.

Arrangøren er taus - ukjent når utstillingen åpnes

27 utøvere og utøverkollektiver skulle bidra til årets biennale.

– Alle kontrakter med kunstnerne blir respektert. Av respekt for kunstnerne og for å sikre at alle prosjektene blir klare, har vi tatt beslutningen om å utsette åpningen, sier Momentum-direktøren.

Det er ikke kjent hvor lenge utstillingen er utsatt og når ny dato for åpning er. Simen Østad, pressekontakt for Momentum, forteller at de ikke ønsker å gi noen kommentarer på nåværende tidspunkt, utover det som står i kunngjøringen.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagsavisen Moss Dagblad å få Théo-Mario Coppola i tale. Den unge kuratoren og kunstkritikeren er grunnlegger av Hotel Europa, en årlig serie med utstillinger og programmer. Coppola er opprinnelig fra Italia, men har hatt sitt virke i Frankrike de siste årene.

---

Momentum

  • Momentum er en internasjonalt anerkjent kunstfestival som gjentas annet hvert år i Moss.
  • Biennalen ble etablert i 1998 og arrangeres og produseres nå av Galleri F 15 på Jeløy.
  • Den viser både nordisk og internasjonal samtidskunst.
  • Følgende kunstere og kunstnerkollektiver står oppført som bidragsytere under årets Momentum: Apparatus 22, Pia Arke, Federico Barbon, Augusto de Campos, Nina Canell, Chto Delat, Cian Dayrit, Goutam Ghosh, Camilo Godoy, Renée Green, Núria Güell, Siri Hermansen, Délio Jasse, Kollektivnye Deystviya, Daisuke Kosugi, Maria Nordman, Maria Noujaim, Uriel Orlow, Frida Orupabo, Charlemagne Palestine, Paul B. Preciado, Karol Radziszewski, Hannah Ryggen, S-AR, Marinella Senatore, Paul Mpagi Sepuya, Trinh T. Minh-ha

---