Kultur

Varsler store kutt i NRK P13 – dropper musikkprogrammer

– Kjipt, sier artist og programleder Malin Pettersen. Fra nyttår må NRK P13 kutte i sin musikksatsing, fordi NRK skal prioritere podkast.

Bilde 1 av 3

– Jeg har vokst opp med NRK og er glad i NRK. Selvfølgelig er det kjipt at programmet nå blir sagt opp, sier artist og programleder Malin Pettersen til Dagsavisen.

Fra nyttår kuttes hennes ukentlige program «Kåbbåi», sammen med flere andre musikkprogrammer, fra sendeskjemaet til NRK P13.

Kanalen spare inn når NRK Radio skal prioritere ressurser til podkast og ungdomskanalen P3. Dermed ryker midler til eksterne innkjøp, forteller programsjef i NRK P13 Stig Holmer.

– Slik det ser ut, vil vi ikke kunne kjøpe inn programmer eller bruke frilansere som programledere til musikkprogrammer og musikksendinger. På søndager har NRK P13 en variert musikkjournalistisk satsing. Det vil vi mest sannsynlig ikke kunne fortsette med, sier Stig Holmer.

Han varsler også at det er over for NRK P13-programmene «Grenitimen», med Big Bang-frontfigur Øystein Greni, og «Superstars», med rapartistene Joddski og Don Martin.

Øystein Greni. Musiker. Vokalist, låtskriver og gitarist i bandet Bigbang. Ute med nytt eget album. Hjemme på Grefsen.

Øystein Greni, frontfigur i Big Bang og programleder for «Grenitimen» på NRK P13

– Slik det ser ut nå, kan vi ikke forlenge kontraktene for «Grenitimen» og «Superstars», forteller Stig Holmer.

– NRKs radiostrategi framover handler om å ta grep om unge lyttere. Derfor styrker NRK tilbudet på podkast, den radioformen som er mest under utvikling. Siden NRK ikke får økte bevilgninger, må vi rasjonalisere. Den nye satsingen gjør at NRK må flytte ressurser fra P13, NRK P1 og P2. Vi jobber nå med hvordan vi skal løse dette i P13. Vi kommer ikke til å kutte stillinger, vi må ta det av programbudsjettet, forteller Stig Holmer.

– For oss er dette et stort kutt, vi har ikke hatt mye til eksterne medarbeidere hittil. For P1 og P2 som har større budsjetter er det lettere å ta et sånt kutt uten at det går direkte ut over det eksisterende programtilbudet, sier programsjef Stig Holmer, som understreker:

– Dette er et resultat av NRKs radiostrategi for 2021, der vi ønsker å satse på unge lyttere og podkast. Jeg støtter NRKs radiostrategi.

Country-Spellemann

Malin Pettersen fikk Spellemannpris for beste countryalbum med albumdebuten «References Pt 1» (2018). Siden 2018 har hun hatt country/americana-programmet «Kåbbåi» på NRK P13 hver søndag.

– «Kåbbåi» fortsetter fram til nyttår. Så er det slutt. Det har med budsjetter å gjøre, er det jeg har fått beskjed om, forteller Malin Pettersen.

Spellemann-vinner Malin Pettersens program «Kåbbåi» på NRK P13 kuttes fra neste år. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Artist og programleder Malin Pettersen fikk Spellemann i 2019. Foto:  NTB

– Jeg er takknemlig for å ha fått sjansen til å lage dette programmet og jobbe med den fantastiske gjengen i NRK P13. Det ligger i NRKs oppdrag å være en kulturformidler som viser fram det smale og ukjente andre medier ikke har råd eller mulighet til.

– Det er klokt av NRK å satse på podkaster og kvalitetsinnhold til unge lyttere, men det er også viktig å se verdien av plattformer der lytterne vet de finner kvalitetsinnhold når de har vokst ut av de «yngre» kanalene. Jeg håper NRK P13 får fortsette å være et slikt sted, hvor man fortsatt kan finne musikkprogrammer med spisskompetanse og mindre formaterte spillelister, understreker Malin Pettersen.

Opp til 2.5 prosent

NRK P13 startet i 2014, som en kanal med vekt på musikk og humor, for aldersgruppen over P3-publikummet.

Kanalen har nå har 14 faste medarbeidere. Programmer som «Transmission» og «Felbergs Loft» som lages av NRK-ansatte vil fortsette.

NRK P13 hadde i 2019 100.000 daglige lyttere og en dekningsgrad på 2.2 prosent i radiomarkedet, ifølge NRKs årsrapport.

På Nielsens lyttermålinger for 2020 har P13 gått fram fra 2.3 til 2.5 prosents andel. I 2017 lå P13 på 1.7 prosent.

– P13 har vokst mye de siste årene fordi de satser på innhold og programmer som er noe mer enn prat. Det tror jeg er den eneste måten å overleve på for en radiokanal i vår tid, når Spotify utkonkurrerer alt som er formatert. Det er synd at NRK ikke skjønner det. Det tror jeg er å skyte seg selv i foten, kommenterer Don Martin.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

NRK P2 hadde i 2019 296.000 daglige lyttere og en dekning på 6.4 prosent. NRK P3 lå på 263.000 daglige lyttere og 5.7 prosents dekning.

P1 til sammenligning har nærmere 1.2 millioner lyttere og en dekning på 25 prosent. For P1 vil omdisponering av ressursene ikke gå ut over dagens programtilbud, forteller kanalsjef Bjørn Tore Grøtte. Mens P2-sjef Ole Jan Larsen sier at kuttene vil merkes.

– Det er ikke store kutt for P2, men det blir merkbart, og vi må tenke nytt. P2 er i hovedsak en verbalkanal, men vi vil fortsette med våre helgeprogrammer om musikk, understreker Ole Jan Larsen.

Han understreker at P2s daglige direktesendte aktualitetsprogrammer videreføres.

– Vi holder fast på de sterke aktualitetsprogrammene som «Nyhetsmorgen», «Ekko», «Drivkraft», «Dagsnytt 18», «Studio 2» og «Kulturstripa», og videreutvikler helgetilbudet, blant annet med direktesendte «Helgemorgen». Det vil bli noe færre folk som jobber bare med P2, og må vi fortsatt være gode på å utnytte den journalistikken som er laget for podcast i våre sendeskjemaer, slik at det blir god P2-radio.

Les også: Oppfordrer norske politikere til å støtte Assange-opprop

Radiosjef: –  Vi kommer med ny satsing på musikkpodkast

– For å svare på endringer i lytternes ønsker, flytter vi ressurser fra flere kanaler til podkast, sier radiosjef Cathinka Rondan i NRK til Dagsavisen.
– P13 er en viktig kanal for NRK. P13 har voksne lyttere som er spesielt interessert i musikk, og det skal NRK by på. Vi holder på å utvikle en større podkast-strøm for musikk og musikkjournalistikk, som vi håper å ha klar på nyåret. Vi jobber med P13 og flere andre kanaler om dette nå, forteller Rondan.

– Så er jeg i dialog med P13-ledelsen om hvordan sendeskjemaet skal se ut fra januar. Det er fortsatt ikke klart hvilke programmer som vil fortsette, sier Rondan.

Til «Kåbbåi»-programleder Malin Pettersen kommenterer Rondan:

– Jeg er enig med Malin Pettersen: Musikk er viktig for NRK, og så ser vi at medievaner er i stor endring. Det handler om å finne nye formater for musikkjournalistikk framover. Det tar vi på alvor.

Mer fra Dagsavisen