Nyheter

Kravene mot Halstein Sjølie vokser sterkt, og er nå oppe i 106 millioner

Det er fortsatt uklart når Økokrim får på plass en tiltalebeslutning mot tidligere Mosseadvokat Halstein Sjølie, som er siktet for grovt underslag.

Det forteller kommunikasjonsansvarlig Ellen Cecilie Eriksen i Økokrim. I fjor høst håpet politiadvokat Camilla Søby Funnemark at Økokrim ville ha tiltalebeslutningen klar før nyttår.

Beløpet vokser

I oktober 2019 tilsto Halstein Sjølie grovt underslag av klientmidler for 30 millioner kroner. Siden den gang har saken vokst i omfang, og 13 av de 16 selskapene som Halstein Sjølie hadde kontroll over, er slått konkurs i løpet av et drøyt år. Han er også blitt slått personlig konkurs.

Onsdag 9. desember 2020 var det skiftesamling i Vest Telemark tingrett, og da kom det fram at kravene i konkursboet har nådd hele 106 millioner. Årsaken til at Sjølie-saken behandles av domstolen i Telemark, er at viktige deler av hans hotell-imperium er i dette fylket. Halstein Sjølie involverte seg sterkt i hotellkjøp og drift fra 2016–2017. Det kjente Morgedal Hotell har et av de største kravene mot Halstein Sjølies bo, med nær 32 millioner kroner.

Stor spennvidde i kravene

Kreditorlisten som bostyrer Lill Kristin Nilsen har utarbeidet, viser en stor spennvidde i kravene mot boet til Sjølie. Det er flere ubetalte regninger fra blant annet Telenor. Beløpene varierer fra 900 til ca. 5.000 kroner. Dette står i kontrast til kravet fra  Gjensidige Forsikring på hele 53 millioner kroner. Nordea Bank har tre krav. Ett krav på 8,3 millioner, ett på 4,8 millioner og ett mindre krav på 50.000 kroner.

Tok fra klientkontoen

Sjølie har også vært aktiv i eiendomsmarkedet i Moss, og i 2017 stiftet Halstein og ektefellen Marianne Sjølie selskapet Vestvendte Eiendommer. Dette selskapet ble slått konkurs i april 2020.

Advokat Oddgeir Lydersen er bostyrer, og han forteller til Dagsavisen Moss Dagblad at Sjølie har underslått et sted mellom sju og ti millioner fra sin klientkonto.

– Selskapet hadde fått innvilget et lån på 25 millioner kroner fra Nordea. Ti millioner av dette var øremerket til kjøp av en eiendom på Kleberget. Selgeren av eiendommen fikk en million som forskudd. Halstein Sjølie hevder selv at han tok sju millioner kroner, og at disse pengene skulle finansieres ved salg av aksjer i selskapet Værlebukta Boligutvikling AS. Jeg oppfatter det dermed slik at Halstein Sjølie innrømmer et underslag på sju millioner kroner. Men det skal fortsatt undersøkes om dette er det riktige beløpet, sier Oddgeir Lydersen.

Millionkrav fra advokatkolleger i Moss

Det hører med til historien at to av de tidligere advokatkollegene til Sjølie i Advokathuset Liljedahl, har meldt inn hvert sitt krav på én million kroner i boet til Vestvendte eiendommer. De betalte inn pengene til Halstein Sjølies klientkonto. Pengene var ment for aksjekjøp i Vestvendte eiendommer. Dette er et krav som Halstein Sjølie har avvist, skriver Vest Telemark Blad, som har referert fra skiftesamlingen i Vest Telemark tingrett.

Det er Vestvendte Eiendommer AS, EVR Norge AS og Askonor AS som er oppført som hovedaksjonærer i Værlebukta Boligutvikling AS. Siden Vestvendte Eiendommer er slått konkurs, forsøker nå bostyrer Lydersen å få solgt aksjene. Han innrømmer at det vil være vanskelig å få solgt dem.

De mest sannsynlige kjøperne av aksjeposten, er de tidligere samarbeidspartnerne til Halstein Sjølie. Men det er lite sannsynlig at de er villige til å betale mer enn en symbolsk sum for aksjene.

Høsten 2018 planla Værlebukta Boligutvikling AS å bygge 70 leiligheter på Kleberget. Usikkerhet rundt planer for ny riksvei 19, eventuell flytting av ferjeleiet og utvidelse av havna gjorde at politikerne vendte tommelen ned for prosjektet.

Mer fra Dagsavisen