Nyheter

– Konflikten på Sykehuset Østfold kan ramme de aller svakeste

Jordmor og politiker May Elisabeth Hansen (SV) mener sykehusledelsen bruker pasientsikkerheten som unnskyldning og skjuler seg bak turnusargumentasjonen for å rettferdiggjøre søksmålet mot de fire sykepleierne som ønsker fulltidsansettelse.

– Den aller mest sårbare pasientgruppen vi har, de premature spedbarna, er den gruppen som utsettes for størst fare dersom sykepleierne skal jobbe ved flere avdelinger, sier Hansen.

Hun er rystet over at Sykehuset Østfold tar fire sykepleiere til retten for å hindre at de blir fulltidsansatte.

May Hansen i Moss SV.

– Unge sykepleiere rømmer fra jobbene sine, og vi står overfor en stor og alvorlig sykepleiermangel. Det er jo akkurat slike forhold som gjør at folk slutter i jobbene sine eller ikke lar seg friste til å begynne i utgangspunktet, sier May Elisabeth Hansen (SV). Foto: Martin Næss Kristiansen

Konflikten

Bakgrunnen for konflikten er at sykehuset lyste ut en fast stilling i 75 prosent ved nyfødtintensiven.

Det førte til at fire av sykepleierne som allerede var ansatt ved avdelingen, krevde at sykehuset heller burde gi dem større stillinger. Kravet ble avslått av sykehuset, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda.

Nemnda ga sykepleierne medhold i at de hadde fortrinnsrett. Avgjørelsen var blant de første etter lovendringen om fortrinnsrett til deler av stilling som trådte i kraft 1. januar i fjor, skriver NRK.

Sykehuset ville ikke følge vedtaket fra nemnda.

– Ledelsen i Sykehuset Østfold mener avgjørelsen innebærer risiko for et dårligere pasienttilbud. Grunnen er at dette blant annet vil gjøre det vanskeligere å sikre bemanning med tilstrekkelig kompetanse på jobb i helgene, skriver sykehuset på sine nettsider.

Stående tilbud om 100 prosent stilling

Fagbladet Sykepleien har intervjuet administrerende direktør Hege Gjessing ved Sykehuset Østfold. På spørsmål om hvorfor sykehuset saksøker sykepleierne, svarer hun:

– Først må jeg få si at jeg beklager overfor de fire sykepleierne. De er viktige medarbeidere. Problemet vårt er at vedtaket i nemnda kan ikke påklages. Den eneste muligheten vi har når vi er uenige, er å ta saken til retten.

Samtidig forteller de fire sykepleierne til NRK at det er en «uvirkelig, skummel og altoppslukende situasjon å være i».

– Jeg trodde ikke det skulle gå så langt, det er en vond prosess. Vi var villige til å møtes på halvveien eller finne andre løsninger. Dette føles uvirkelig og krevende, sier en av spesialsykepleierne, Agnethe Karlsen ved nyfødtintensiven på Sykehuset Østfold til NRK.

Ifølge sykehusdirektøren er hovedproblemet at de ikke vil klare å sikre en forsvarlig bemanning i helgene dersom de fire sykepleierne hadde fått innvilget fortrinnsretten.

Direktøren understreker at de fire sykepleierne har et stående tilbud om 100 prosent stilling ved å knytte deler av stillingen om mot bemanningsavdelingen.

Bare tull

May Elisabeth Hansen mener at enkeltansatte ikke kan eller skal ha ansvaret for å ivareta pasientsikkerheten, men at det er et ansvar som ligger på drifterne, i dette tilfellet på sykehusledelse.

– Argumentet om at sykepleierne i sin kamp for heltidsstilling bidrar til redusert pasientsikkerhet er bare tull. Her snakker vi om arbeidstakere som har støttet seg på arbeidsmiljøloven og benyttet systemet til det formålet det har, nemlig å sikre at vi får det vi har krav på. De har fått medhold, og likevel forholder ikke Sykehuset Østfold seg til de rettighetene vi har i arbeidslivet i Norge. Det er bare trist, sier hun.

Hansen er spesielt opptatt av smittefaren som oppstår dersom man jobber ved flere ulike avdelinger på sykehuset.

– Det er feil å si at sykehuset ivaretar pasientsikkerheten best ved å la disse sykepleierne jobbe deltid i en bemanningsavdeling. Det er jo omvendt. Å rullere rundt i sykehuset innebærer en forhøyet risiko for spredning av infeksjoner. Jeg har selv jobbet med mennesker som har måttet slutte i sine stillinger fordi de ha blitt rammet av antibiotikaresistente bakterier, og det kan man bare ikke ha i en slik jobb der vi jobber med de aller minste og sykeste barna, og trekker også fram korona-viruset som et aktuelt eksempel.

–  Hadde man hatt den praksisen vi her snakker om på øyeavdelingen til Ullevål nå, så hadde det ikke bare vært den avdelingen som hadde vært rammet av koronaviruset, men hele sykehuset, sier hun.

Etterspurt kompetanse

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener det er «en stygg sak» og at løsningen sykehuset har presentert er dårlig.

– I praksis innebærer det at de skal jobbe noen få vakter i måneden på flere ulike avdelinger ved sykehuset. De vil da ikke få den kontinuiteten og opplæringen som er nødvendig for å ivareta kravet om forsvarlig pasientbehandling. Intensivsykepleierne har en svært etterspurt kompetanse som sykehuset burde benytte på en bedre måte, uttaler hun på forbundets hjemmeside.

– Setter sykepleiere i en fattigdomsfelle

– Når du med en mastergrad, livsviktig spisskompetanse og lang ansiennitet ikke får full stilling, da settes sykepleiere i en fattigdomsfelle hvor det er vanskeligere å få lån, og det gir dårligere uttelling på pensjonssparingen, sier Hansen og poengterer at dette neppe hadde skjedd på en mannsdominert arbeidsplass.

– Vi har et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i Europa, og der kvinneandelen er høy, er lønna lav og vilkårene dårligere. Argumentet om vanskelig turnuskabaler blir stort sett brukt der kvinneandelen er høy. I teknisk etat, der det også er skiftarbeid, men med høyere andel menn, hører vi aldri om at turnus er et hinder for at folk skal få fulle stillinger.

Mer fra Dagsavisen