Nyheter

– Kompensasjonsordningen har truffet delvis, men ikke helt

Det lokale kulturlivet i Moss har blitt sterkt berørt av koronaviruset. Nå etterlyser en rekke sentrale aktører en bredere kompensasjonsordning.

Onsdag besøkte Kjersti Stenseng, Arbeiderpartiets partisekretær, Moss. Der fikk hun blant annet snakke med noen av de største aktørene i det lokale kulturlivet, for å høre hvilke erfaringer de har hatt i møte med koronaviruset og regjeringens krisepakker.

Bård Sundin, salgs- og markedsansvarlig i Moss Kulturhus, var blant dem som tok henne imot. Han kunne fortelle om tunge tider.

Moss Kulturhus har holdt stengt og avlyst alle arrangementer siden midten av mars. Etter planen kommer de ikke til å gjenåpne før i september igjen. Det merker kulturinstitusjonen, som sysselsetter åtte personer, godt på økonomien.

Likevel kunne situasjonen vært verre.

– Jeg er glad for at jeg jobber i kommunen. Det gjør at jeg slipper å tenke på om jeg har en jobb i morgen eller ikke, sier Sundin.

LES OGSÅ: Endelig grønt lys for Teaterkråkene (+)

– Det har vært et helvete

Så heldig er ikke Odd Espen Skjærbekk. Ap-politikeren og kulturarbeideren, for mange kjent som Kaptein Rødskjegg, har blitt sterkt berørt av koronakrisen. Avlyste arrangementer har betydd tapte inntekter i millionklassen for «sjørøveren» og kompanjongene hans.

– Det har vært et helvete. Jeg har brukt en del penger fra arv. Det har hjulpet mye. Nav har jeg ikke fått noen penger av på lenge, sa han til Kjersti Stenseng.

– Det er noe av det mest skandaløse her, at folk ikke får utbetalt penger fra Nav, svarte hun.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, mener det bør være andre kriterier for å beregne tapte inntekter.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, mener det bør være andre kriterier for å beregne tapte inntekter.

Fanger ikke opp alle

Et stort problem for Skjærbekk har vært å dokumentere hvor mye penger han har tjent de siste årene, for å kunne motta korrekt kompensasjon. Enkelte inntekter er nemlig ikke inkludert i dagens støtteordning.

Det er en problemstilling som Håkon Sæther, en sentral person i det lokale kulturlivet gjennom flere år, kjenner seg igjen i.

– Kompensasjonsordningen har truffet delvis, men ikke helt, sier han.

Han er blant annet bekymret for alle dem som jobber i støtteapparatet rundt artister, som for eksempel lydteknikere og agenter.

– De ramler helt utenfor. Vi er avhengig av at agentselskaper overlever for at de kan tilby oss artister også etter dette, sier Sæther.

LES OGSÅ: Derfor mener pandemiekspert at Norge har relativt få koronadødsfall

Vil at Norge åpner lommeboka mer

Kjersti Stenseng mener regjeringens støtteordninger i forbindelse med koronakrisen har vært for dårlige og lite treffsikre.

– Det er enkle justeringer som må til. Det bør blant annet være andre kriterier for å beregne tapte inntekter. I dag er det altfor mye som ikke kommer med, sier hun.

Det vil bety større utbetalinger til kulturlivet, men det mener hun Norge har råd til.

– Vi har ikke råd til å la være. Det blir en mye større kostnad for kulturlivet om tilbud blir borte. Vi er privilegerte som har oljepenger. Er det en tid vi burde bruke dem, så er det nå, sier hun.

LES OGSÅ: Koronaviruset holdt på å ta knekken på mosserussen

Mer fra Dagsavisen