Nyheter

Kjartan Fløgstad om ny roman: – Det skulle ikke forundre meg om det blir debatt om innholdet

Når Kjartan Fløgstad føler at forfattersinnet hans trenger et løft, går han til Bjølsenparken. Det har han også til felles med hovedpersonen Olav Sima i den nye romanen «Due og drone».

Bilde 1 av 2

«Om du får fyken og sparken

Om livet får deg imot

Då går du til Bjølsenparken

Der blir du så lett på fot».

Slik lyder Kjartan Fløgstads romanfigur Olav Simas dikt til Bjølsenparkens pris i den nye romanen «Due og drone». Det er på Bjølsen Fløgstads ulike romanfigurer etter hvert samles, enten de nå heter Kcenia Nyslåttbuktmo og kommer fra det krigsherjede Øst-Finnmark, eller Olav Sima fra tungindustriens proletærliv i Hardanger og militærtrening i Storbritannia og Sverige. Men også for forfatteren Kjartan Fløgstad selv er Bjølsen et slags grønt sentrum i tilværelsen. De siste tiårene har han bodd like i nærheten, i Nydalen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Øst møter vest

Nesten hver dag går Kjartan Fløgstad seg en times tur her i Bjølsenparken. Her har han gått og grublet på neste trekk i «Due og drone», for dette har blitt en kompleks roman, med mange biter som møysommelig har blitt puslet sammen. Hovedlinja i romanen er at mennesker fra øst møter mennesker fra vest, både under 2. verdenskrig og i tiårene etterpå, da den kalde krigen oppsto og siden tok slutt. Hovedhistorien tar til like før krigen bryter ut i Norge 9. april 1940, og føres fram til vår tid. Vi får også et glimt av framtidens ganske skremmende, nye politiske regime i Norge, og får vite at landets verste terrorist har rømt fra fengselet. Panikk bryter ut.

– Så det får deg til å tenke på Anders Behring Breivik? Det er helt greit, sier Fløgstad hemmelighetsfullt.

– Jeg mener jeg har skrevet en politisk roman, og det skulle ikke foundre meg om det blir debatt om innholdet, sier Fløgstad.

Kjartan Fløgstad kommer med sin 16. roman.

Foto: Mimsy Møller

Les også: Fløgstad refser bokbransjen

Språklige sprell

Romanen har mange språklige nivåer, sier forfatteren selv. I kapitlene om den rømte terroristen holder Sauda-forfatteren seg til et slags NTB-bokmål. Resten av romanen er som vanlig i nynorsk språkdrakt. Her finnes alt fra dikt, vestlandsfolklore, skildringer av fabrikkarbeid og teknologiske nyvinninger på norske Standard Telefon og Kabel, kjærlighetshistorier, utlegninger om krig og sikkerhetspolitikk, samt små hint av latinamerikansk magisk realisme. Alt dette har Fløgstad gått og fabulert fram i Bjølsenparken i de fem årene som har gått siden sist han kom med en roman.

– Men jeg går også for helsas skyld. I min alder er det viktig med mosjon hver dag, understreker Fløgstad, som like før sommeren fylte 75 år. I fjor var det 50 år siden han debuterte som forfatter, da med en diktsamling. Bak seg har Fløgstad 15 romaner, i tillegg til en rekke dikt- og essaysamlinger, dokumentarbøker og reiseskildringer. «Due og drone» er forfatterens 16. roman, men selv om han må sies å være både prisbelønt, erfaren og rutinert, betyr ikke det at han ikke står litt fast iblant.

– Og når sinnet trenger et løft, da går jeg hit, sier Fløgstad mens vi rusler mellom de snorrette parktrærne i alleen.

– Se, dette er jo som en grønn katedral! Bjølsenparken er virkelig en litt ukjent perle i byen, mener Fløgstad, og legger til:

– Det er når jeg er ute og går her, at ideene kommer. Ikke når jeg sitter foran skrivepulten!

Les også: Fløgstad i Pyramiden

Rundvask

For det er ikke slik at Fløgstad hadde hele historien klart for seg i detalj på forhånd.

– Mye av historien har blitt til underveis, sier Fløgstad.

Men ett av utgangspunktene hans for romanen er den sovjetiske frigjøringen av Finnmark i oktober 1944, og hendelser på Østfronten i nord. Som slaget om Lizta, der tusenvis av tyske og russiske soldater kledd i sommeruniformer frøs i hjel under en uventet arktisk snøstorm i mai 1943.

– Men første gang jeg kjente at en idé til en ny roman kom, var jeg ikke i Bjølsenparken, men på nachspiel i Kirkenes, forteller Fløgstad.

– Der fortalte en dame meg om moren, som i 1944 grundig vasket huset sitt før tyskerne kom for å brenne det. Tyskerne skulle ikke ha det på henne at det var skittent der! smiler Fløgstad, som lar Kcenia Nyslåttbuktmo gjøre det samme i romanen. Og det er til Kcenia Nyslåttbuktmo Olav Sima dikter om Bjølsenparken.

Les også: Fløgstad i kommunismens ruiner

Mer fra Dagsavisen