Jubileumsutstilling for Victor Sparre

Det var kunstneren Victor Sparre som laget det flotte glassmaleriet som utgjør altertavlen i Jeløy kirke. Han mente selv at dette var hans hovedverk, og kunstneren valgte å bli bisatt fra Jeløy kirke. Han døde i 2008. Lørdag 18. mai åpner en Victor Sparre-utstilling hos Galleri Røed på Jeløy.

Sokneprest Bjørn Tore Pettersen skal stå for åpningen av utstillingen. Åpningen er lagt til Jeløy kirke, med glassmaleriet, som illustrerer "Livets tre og Jesu lidelsesvei" som bakgrunn. Selv om Victor Sparre har laget religiøse glassutsmykninger i 25 norske kirker, blant annet i Stavanger Domkirke, Sarpsborg kirke og Ishavskatedralen i Tromsø, regnes utsmykningen i Jeløy som hans vakreste og viktigste verk.

Internasjonal anerkjennelse

Victor Sparre ble født i 1919, og utstillingen på Galleri Røed blir dermed 100-års jubileumsutstilling. I en pressemelding forteller arrangøren at dette blir en salgsutstilling, med både malerier og grafikk av Victor Sparre. Han høstet stor internasjonal anerkjennelse for sine fargesterke malerier, som ofte viser landskap, interiør og figurer, gjerne med symbolske og religiøse undertoner.

Menneskerettigheter

Victor Sparre er blitt stående som en av Norges ledende kunstnere gjennom 50 år, og som en meningssterk skribent og menneskerettighetsforkjemper. Maleren var spesielt opptatt av den vanskelige situasjonen for sovjetiske dissidenter. I 1973 reiste han til Moskva for å treffe opposisjonelle personlig, og møtte blant annet fredsprisvinner Andrej Sakharov og forfatterne Vladimir Maksimov og Aleksandr Galitsj.  Året etter ble Galitsj tvunget til å forlate Sovjetunionen, og fikk da bo hjemme hos Sparre-familien i dere hjem på Landøya i Asker. Blant Victor Sparres mest kjente aksjoner var en internasjonal sultestreik for å redde Sakharov, samt en kampanje for å skaffe Aleksandr Solzjenitsyn asyl og æresbolig i Norge. Dette var før Solzjenitsyn vant Nobelprisen i litteratur.

Utstillingen på Galleri Røed kan besøkes fra 18. mai til 9. juni.