Nyheter

Ingen smittetilfeller i Moss den siste uka

Det var ingen nye smittetilfeller i Moss pr. 9. oktober. Det betyr at det nå har gått en uke uten nye smittede i byen. - Gledelig, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Bilde 1 av 2

Dette er den lengste perioden uten koronasmitte siden midten av juli. Men kommuneoverlegen maner likevel til forsiktighet.

Langvarig pandemi

– Dette er en langvarig pandemi, og vi ser at det fortsatt er mange smittetilfeller i Oslo. Mange mossinger pendler til hovedstaden, og hvis én blir smittet, kan vi lett få et nytt utbrudd i Moss. I juli fikk vi plutselig 10 smittetilfeller på én dag, så vi må lærdom av det. Det er  viktig at vi fortsatt er nøye med å følge de smittverntiltakene som er igangsatt i Moss, sier Kristian Krogshus. Samtidig som han berømmer byens innbyggerne  for den innsatsen som blir gjort for å begrense smitten.
Det er et krav fra statlige myndigheter at alle byer skal kunne teste fem prosent av befolkningen.
- Vi har god testkapasitet, og kan greie langt flere enn fem prosent, sier Kristian Krogshus.

Vanskelig å kontrollere

I 30-dagers perioden 12. juni og fram til 13. juli var det ingen nye smittetilfeller i Moss. Mange regnet med at situasjonen da var under kontroll. Men i siste halvdel av juli spratt tallene i været, og Moss var en av byene i Norge som først ble rammet av ny bølge av smittetilfeller. Fra 14. til 31. juli var det 26 personer i Moss som ble smittet.
Kommuneoverlege Kristian Krogshus minner om den negative utviklingen i sommer, og kommer med noen råd til mossesamfunnet som kan bidra til å holde smittetallene nede:

  • Arrangementer
    Arrangementer med flere enn 50 deltakere hvor det ikke er faste sitteplasser frarådes.
  • Kollektivtransport
    Bruk av munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde én meters avstand anbefales.
  • Munnbind i helsetjenesten
    Moss kommune  innfører bruk av munnbind i hjemmesykepleien der det ikke er mulig å holde en meters avstand til brukere og/eller kolleger. Helsepersonell som jobber på flere avdelinger i sykehjem/omsorgsboliger i løpet av samme vakt, skal bruke munnbind der det ikke er mulig å holde en meter avstand til beboere og/eller kolleger.
  • Serverings- og skjenkesteder
    Det anbefales at serveringssteder som har skjenkebevilling registrerer gjestenes kontaktopplysninger til bruk ved eventuell smittesporing. Opplysningene skal slettes etter 14 dager. Fra 12. oktober blir dette et nasjonalt pålegg.
  • Hjemmekontor
    Bruk av hjemmekontor for alle som kan anbefales; både i offentlig og privat sektor.
    • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.
    • Det bør minst være en meter mellom dere. (Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte. Der man sitter ved siden av hverandre bør det være en meter fra skulder til skulder.)

Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til du er symptomfri. Har du symptomer på covid-19 bør du testes.

Mer fra Dagsavisen