Ina Kollset (20) vil bli Miss Norway 2020

I 2018 gikk Ina Kollset fra Våler helt til finalen i missekonkurransen. Nå satser hun på nytt. Til tross for hva andre måtte mene.

– Jeg får kanskje negative tilbakemeldinger på at jeg er med på nytt, men jeg er nødt til å gjøre det som føles riktig for meg, sier 20-åringen.

Det er nemlig ikke bare fryd og gammen å delta i Miss Norway. Selve konkurransen har hun bare positive erfaringer med, men det er alle reaksjonene utenifra som tærer på.

– Du må være mentalt sterk. Det kommer en del kommentarer. Mange har en veldig gammeldags måte å se skjønnhetskonkurranser på, forteller hun.

Ina Kollset (nummer fire fra venstre) med de andre finalistene i Miss Norway 2018. Foto: Knut Yrvin/Miss Norway
Foto: Knut Yrvin/Miss Norway Ina Kollset (nummer fire fra venstre) med de andre finalistene i 2018. Foto: Knut Yrvin/Miss Norway

Janteloven

Da Kollset deltok i 2018 opprettet hun en side på Facebook, hvor hun holdt følgerne oppdatert med deltakelsens hennes i skjønnhetskonkurransen.

– Der var det mange som ga meg en 1-stjernes «anmeldelse». Også folk jeg visste hvem var. Bare fordi. Jeg tror det skyldes litt janteloven-tilstander i Norge: «Du skal ikke tro at du er noe».

– Hva er en vanlig misoppfatning folk har om Miss Norway-deltakere?

– Det er mange som tenker at vi er dumme og at konkurransen kun handler om skjønnhet. Utseendet teller egentlig lite. Det indre er mye mer i fokus, i hvert fall sammenlignet med før, svarer hun.

LES OGSÅ: Samiske Susanne Guttorm var finalist i Miss Norway 2018 sammen med Ina Kollset: – Jeg vil vise til alle andre at vi samer ikke bare er på fjellet med reinsdyra våre

Samme motivasjon som en idrettsutøver

Til tross for negative reaksjoner, både fra kjente og ukjente, så har 20-åringen bestemt seg for å gå i ilden nok en gang.

– Jeg vet jeg kommer til å få litt motstand, men det er ikke noe jeg kan få gjort noe med. Jeg har lært meg å ikke bry meg om det, sier hun.

I 2018 kom hun til finalen og havnet til slutt på 6. plass, eller «4th runner up», som det heter i konkurransen.

– Jeg tenkte først at dette skulle være noe jeg gjorde én gang, men jeg fikk lyst til å bli med igjen i år. Det er akkurat som med en idrettsutøver: Hvis du kommer på 4. plass, kommer du ikke til å gi deg der. Hvorfor skal dette være noe annerledes, spør hun retorisk.

Hun skryter av det gode forholdet til de andre deltakerne. Samholdet er noe av det som ga Kollset mersmak.

– Du blir kjent med så mange flotte mennesker og lærer så mye om deg selv, forteller hun.

LES OGSÅ: Politiet til foreldre: – Ikke nekt ungdommen din å sende «nudes»

Ina Kollset havnet på 6. plass under Miss Norway 2018. Nå satser hun på å vinne.
Foto: Kenneth Stensrud Ina Kollset havnet på 6. plass under Miss Norway 2018. Nå vil hun gjøre det enda bedre.

Håper på å vinne

Skjønnhetsutøverne i Miss Norway får blant annet lære om hvordan man blogger, driver med veldedighet, snakker med pressen og skaffer seg sponsorer.

I tillegg må de trene på å gå på catwalk og posere.

– I 2018 måtte jeg gå i 12 cm høye hæler. Det er jo ikke noe jeg vanligvis gjør, sier Kollset, som håper på å gjøre det enda bedre i konkurransen denne gangen.

– Målet er å vinne. Det hadde vært utrolig gøy å få delta i en internasjonal missekonkurranse. Jeg føler jeg stiller sterkere nå enn forrige gang, sier hun.

Kombinerer Miss Norway med studier

Kollset er født og oppvokst på Svinndal i Våler, men har også nær tilknytning til Moss. Hun har gått på både Malakoff og Kirkeparken videregående skoler.

I dag tar hun sykepleierstudier på Høgskolen i Østfold i Fredrikstad. Målet på sikt er å bli jordmor.

Hun tror det vil bli en utfordring å kombinere studier og missekonkurranse.

– Det krever mye tid og krefter å delta. Jeg har tenkt at det kan bli tøft å kombinere det med studiet mitt, men jeg er en person som jobber hardt for alt, og jeg vet at det blir verdt det, sier hun.

Blant de tidligere vinnerne av skjønnhetskonkurransen, da under navnet Frøken Norge, er Jorunn Kristiansen fra Moss. Hun vant i 1959. Les mer om henne her.