Kultur

I jula strømmer vi til NRK-arkivet

Når det går mot jul, mangedobles seingen av arkivprogrammer i NRK TV. Julekalenderne er blant de mest sette av alle NRKs 35.000 arkivprogram. Se hvilke programmer og episoder som troner helt øverst.

Bilde 1 av 3

– Særlig «Jul i Skomakergata» var etterspurt da NRK TV-spilleren ble introdusert i 2012. Så serien var noe av det første vi gjorde tilgjengelig. Men vi tenkte vel ikke at folk faktisk kom til å se hele serien. Men det gjør de, år etter år, alle de 24 episodene, konstaterer Nina Benedicte Fleischer, publiseringsleder for NRK Arkiv.

Juleprogrammene troner høyt i toppen av de mest sette programmene og seriene i NRK TVs Arkiv-seksjon, målt etter samlet seing de siste fem årene. Tre av de fem mest sette arkivprogrammene er juleprogram: «Jul i Skomakergata» (1979) ligger på tredje plass, mellom de østeuropeiske juleklassikerne «Tre nøtter til Askepott» (1976) og «Med Grimm og gru» (1981).

Les også: Her ser du din julekalender - strømming og tv 24 dager til ende

Det aller mest populære enkeltprogrammet i arkivet er «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga».

De mest sette seriene i NRK TVs arkiv er «Amalies jul» og «Jul i Skomakergata», som ligger omtrent likt i toppen foran Kirkvaag/Lystad/Mjøens tre første «Brødrene Dal»-serier.

Slapstick

– Brødrene Dal var nyskapende i sin tid. Humoren er mye slapstick-basert, som gjør den allmenngyldig og familievennlig. Kirkvaag/Lystad/Mjøen har holdt på fram til nylig, og derfor blir serien stadig reaktualisert. «Kaptein Sabeltann» er også konstant aktuell, det gjør at programmet holder seg på topp i arkivet, sier Fleischer.

En yngre utgave av Brødrene Dal

Populært fra arkivet: «Brødrene Dal-»seriene. Foto: NRK

Grunnene til at så mange ser de gamle julekalenderne, er utenfor arkivsjefs Fleischers fagfelt, understreker hun, men hun har noen teorier likevel:

– Vi ønsker vel kanskje å gjenskape vår egen barndom, og gi videre noen av våre juleopplevelser til neste generasjon. Folk over 40 synes det er koselig å sette seg ned med barna før jul og se programmene som ga dem god julestemning selv, sier Fleischer.

Les også: For 82 millioner kroner skal NRK lage ny adventsserie

– Selv om alle episodene av de eldre julekalenderne ligger ute for eventuell «binging», er det mange som likevel ser en episode hver dag.

Integrert

«Arkiv» er en egen kategori i NRK TV, samtidig som arkivmaterialet er integrert i det øvrige tilbudet på nettspilleren.

Dermed ligger «Jul i Skomakergata» og «Amalies jul» i seksjonen «Julekalendere» sammen med nyere produksjoner som «Snøfall» og «Julekongen», og hevder seg godt i konkurransen.

Les også: Jula i Blodfjell er morsommere i år

– Arkivet har et stadig tettere samarbeid med kuratorene for NRK TV-spilleren. Det er unikt i allmennkringkaster-sammenheng. Andre allmennkringkastere har skilt ut arkiv i en egen spiller eller nettside. Da blir arkivinnholdet ikke brukt på samme måte. Vi har integrert nytt og gammelt. Det gjør noe med bruken, konstaterer Fleischer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Arkiv»-delen av NRK TV inneholder 35.000 programmer. «NRKs arkiver er nasjonens felles historie og kulturarv, og NRK har brukt store ressurser de seneste årene for å gjøre radio- og TV-programmer allment tilgjengelig», understrekes det i NRKs årsrapport for 2018.

NRK-plakaten revidert av Stortinget i 2017 understreker at NRK skal arbeide for å digitalisere og tilgjengeliggjøre arkivene på nett.

Det var fagbladet Rushprints reportasje nylig som trakk fram at julekalenderne var blant de mest sette arkivprogrammene til NRK

Les også: Norsk juleromantikk på Netflix

– Etter at vi har digitalisert programarkivet er bruken av arkivmaterialet også blitt høyere i andre programmer, både generelt og i arkivbaserte programmer som «Tidsbonanza» og «Lisenskontrolløren».

– Et program er arkiv idet det er blitt sendt. Så er det en diskusjon hvordan vi kuraterer Arkiv-siden i NRK TV-spilleren. Legger vi for nye programmer der, reagerer publikum. «Skam», for eksempel, oppfattet folk ikke som et arkivprogram.

– For publikum er arkivet det historiske materialet. Vi skal trigge nostalgien hos folk. For noen betyr det Fantorangen, for andre er det monopoltiden, sier Fleischer.

Ingen Blåfjell-jul

Rettighetssituasjonen rundt de populære adventsseriene om blånissene – «Jul i Blåfjell» (1999) og «Jul på månetoppen» (2002) – gjør at disse ikke lenger er tilgjengelige i NRK TV-spilleren. Julekalenderne fra «Portveien 2» og «Sesam Stasjon»-seriene er heller ikke tilgjengelig av rettighetsårsaker, opplyser NRK Arkiv.

Her er de mest sette arkivseriene fra NRK

PROGRAM/EPISODER

###

1. «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga» (1992)

2. «Tre nøtter til Askepott» (1976)
3. «Jul i Skomakergata» (1.episode) (1979)
4. «Med Grimm og gru» (1981)
5. «Amalies jul» (1.episode) (1995)
6. «Jul i Skomakergata» (2.episode) (1979)
7. «Fleksnes – Morderen som forsvant» (1995)
8. «Ni liv» (1957)
9. «Amalies jul» (2.episode) (1995)
10. «Jul i Skomakergata» (3. episode) (1979)

SERIER

NRK1 søndag 17. desember <br>Barne-TV:
Amalies jul (17:24)<br>Vaflene går unna når Amalie og barna har markedsdag
utenfor det store huset.<br>(Foto: Odd G.
Iversen)<br>

1. «Amalies jul» (1995)
2. «Jul i Skomakergata» (1979)
3. «Brødrene Dal og Spektralsteinene» (1981)
4. «Brødrene Dal og Professor Drøvels hemmelighet» (1978).
5. «Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is» (1993)
6. «Blekkulf» (1989–95)
7. «Fleksnes» (1972-1988/1995)
8. «Nordiske vitenskapsmenn» (2011)
9. «Rød snø» (1984)
10. «Fredrikssons fabrikk» (1990–93)

* De mest sette titlene i NRK TVs arkivseksjon, akkumulerte tall siden juli 2014.

* NRKs TV-spiller ble introdusert i 2012. I 2014 ble NRK TV spredt som app og tjeneste på en rekke plattformer, inkludert mobiltelefoner, smart-TV og TV-bokser

* Enkeltprogram er rangert etter antall seertimer totalt.

* Serier er rangert etter såkalt webrating, som er seertid delt på programmets lengde.

Tall fra NRK Arkiv

Les også: «Jul i Skomakergata» er blitt drama-messig antikk

Mer fra Dagsavisen