Hyller Moss i ny film

To lokale filmskapere mente mossinger ikke var stolte nok av byen sin. Så lagde de denne filmen.

(Trykk på hovedbildet over for å spille den av)

 

Filmen startet som et prosjekt satt i gang av Kaja Olsen og Lars Petter Brynildsen allerede i januar 2016. Siden da har de fått med seg en rekke medhjelpere som har vært direkte involvert og hjulpet til med produksjonen.

– Det har blitt lagt ned utallige arbeidstimer gjennom flere år. Vi har sikkert nok materiale til en time til med film, sier Olsen.

Jobbet gratis på vegne av byen

Det hele startet som en dugnad. Det viste seg nemlig tidlig at ingen var villige til å betale for filmen, slik duoen ønsket å lage den.

– Planen var at filmen skulle finansieres av næringslivet i Moss, men ingen var interessert i det. Så vi fortsatte å filme på dugnad, forklarer Olsen.

Dette var nemlig et prosjekt som betydde mer enn penger.  

– Det var aldri noen tvil om at vi skulle gjøre dette, uansett om vi fikk betalt eller ei, sier Olsen.

Filmprosjektet ble primært jobbet med når det ikke kom i veien for andre arbeidsoppdrag. Det er en av grunnene til at det har tatt så lang tid å få filmen klar. 

LES OGSÅ: Dragebåtfestivalen vender tilbake til Moss i forbindelse med byjubileet 2020

Filmen startet som et prosjekt av Lars Petter Brynildsen og Kaja Olsen i starten av 2016. Nå er den endelig klar.
Foto: Pixel AS Filmen startet som et prosjekt av Lars Petter Brynildsen og Kaja Olsen i starten av 2016. Nå er den endelig klar. Foto: Pixel AS

Ønsker å øke lokalpatriotismen

Hele målet med filmen var å øke det lokale engasjementet for byen. Duoen mente mange mossinger ikke var stolte nok av Moss. Det ønsket de å gjøre noe med.

 – Det eneste vi ønsket var å vekke stoltheten og engasjementet til mossinger. Vi ville vise alle, særlig de som bor her, hvor fantastisk Moss faktisk er, sier Olsen.

For selv om filmen er en reklamefilm for Moss, så er den ikke myntet på potensielle innflyttere. Den er i stedet rettet mot mossinger som allerede bor her.

– På det tidspunktet da vi startet prosjektet følte vi at folk hadde glemt litt hvor flott de har det i Moss. Vi ville skape litt lokalpatriotisme, forklarer Olsen.

LES OGSÅ: Se bilder fra barnetoget på 17. mai i Moss her (DA+)

Kaja Olsen (til høyre) er opptatt av at folk liker Moss. Hun var også initiativtaker til å få flere av veggene i bybildet pyntet med lokalpatriotiske motiver. Her med kunstner Sandra Lockertsen foran en av veggene i Henrich Gernes gate i Møllebyen.
Foto: Kenneth Stensrud Kaja Olsen (til høyre) er opptatt av at folk liker Moss. Hun var også initiativtaker til å få flere av veggene i bybildet pyntet med lokalpatriotiske motiver. Her med kunstner Sandra Lockertsen foran en av veggene i Henrich Gernes gate i Møllebyen.

Har blitt en viral hit

Til slutt fikk filmskaperne en henvendelse fra Moss 2020, prosjektgruppa som jobber med å planlegge byjubileet. De ønsket seg filmen.

– Da fikk vi noen midler til å ferdigstille den, sier Olsen.

Filmen ble lansert på Facebook-sidene til Moss 2020 på onsdag. I skrivende stund har den allerede blitt avspilt over 24.000 ganger og delt av nesten 500 personer.

– Det gjør meg veldig glad å se den gode responsen. Det var akkurat det vi ønsket i starten også; at dette ble noe folk ville dele og løfte fram.

LES OGSÅ: Moss i finalen om å bli Norges mest attraktive by i 2019

Skal vises på kino

En kortversjon av filmen skal vises på Odeon kino i Moss før forestillinger. Den vil også brukes i ulike reklamesammenhenger og skal klippes i flere varianter til sosiale medier.

Juryen som skal kåre Norges mest attraktive by fikk dessuten en førpremiere på filmen, da de var på befaring i Moss 7. mai.

– Det var veldig beleilig at den ble klar nå som vi er i teten om å bli Norges mest attraktive by.  Jeg håper filmen får leve lenge og vil bli brukt aktivt av kommunen, sier Olsen.

LES OGSÅ: «Det er lov å heie på Moss».