Nyheter

Hvert 6. barn i Moss kommer fra en lavinntektsfamilie

...Og det er store forskjeller mellom gamle Moss og Rygge.

Bilde 1 av 2

Ifølge Silje Hobbel, kommunalsjef for Kultur, aktivitet og inkludering i Moss kommune, bodde det 1.215 barn i hjem med vedvarende lavinntekt i Moss og Rygge i 2017. Beregningen baserer seg på en oversikt fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og gjelder innbyggere under 18 år.

Den viser at fordelingen mellom de to gamle kommunene er svært ujevn. Mens 9,1 prosent av alle barn i Rygge bodde i husholdninger med vedvarende lavinntekt, gjorde 16,2 prosent av barna i Moss det samme.

Med andre ord: Omtrent hvert 6. barn i Moss kom fra et fattig hjem, eller i det minste et hjem der inntekten over tid er merkbart lavere enn snittet.

Denne grafen viser utviklingen av antall barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt i Moss.

Denne grafen fra Bufdir viser utviklingen av antall barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt i Moss.

Tallene gjelder for 2017. Landsgjennomsnittet for samme år var 10,7 prosent.

Bufdir har ingen oppdaterte tall, men oversikten fram til da viser at andelen har økt hvert år siden 2013.

– Det er en kjent problemstilling at det er en høy andel familier som lever med vedvarende lavinntekt i Moss kommune. Andelen uføre og arbeidsledige er høyere enn landsgjennomsnittet, og det er høy grad av sosial og økonomisk ulikhet i kommunen, sier Silje Hobbel.

LES OGSÅ: – Jeg kjenner foreldre som gir mat til barna sine og bare drikker vann selv, for å skjule sulten

Dette gjøres for at fattige barn skal delta i samfunnet

Det finnes en rekke tiltak for å øke deltakelsen i kultur- og fritidsaktiviteter blant barn og unge i Moss, enten de kommer fra lavinntektsfamilier eller ei.

Hobbel nevner følgende som viktige:

▪ Moss kommune har 500 kort gjennom ordningen opplevelseskortet. Dette er et fritidskort som gir barn og unge i lavinntektsfamilier gratis adgang til ulike fritids- og kulturtilbud.

▪ Moss har den kulturelle Velkomstpakka, hvor det har blitt lagt til rette for en introduksjon av nye mossinger til kultur- og fritidsaktivitetene i Moss, med mål om langsiktig deltakelse. Gjennom kommunalt samarbeid og støtte til utlånssentraler, som Kirkens Bymisjons Skattkammeret og tidligere Kiwanis' utlånssentral, har det også blitt lagt til rette for at terskelen for å benytte fritidsaktiviteter har blitt lavere.

▪ Moss kommune samarbeider med en rekke lag og foreninger om ferieklubben i skolenes vinter- og sommerferie. Det stilles gratisplasser til disposisjon for at alle skal inkluderes i å få viktige ferieopplevelser. Det er avsatt egne inkluderingsmidler til lag/foreninger, samt at kommunen kostnadsfritt stiller lokaler til trening og øving for barn/unge. Det er også avsatt 10 gratisplasser på kulturskolen.

▪ Gjennom arrangementer som den årlige aktivitetsdagen for barn og unge, stilles idrettshaller og byens sentrumspark gratis til disposisjon for Moss Idrettsråd og idrettsforeningene, slik at de skal kunne gi barn og unge en introduksjon til sin aktivitet. Det er også en intensjon at prinsippene i «Alle-med»-metoden skal være kjent og benyttes i møte med barn og unge.

▪ I 2016 etablerte Moss kommune en aktivitetskarusell i nordre bydel. Aktivitetskarusellen tilbyr korte kurs innen kultur og idrett, rett etter skoletid, på skolen. Kursene er lagt opp etter ønsker fra de unge, og har profesjonelle instruktører. Kursene varer i 4-6 uker av gangen, er gratis for alle og rullerer mellom ulike skoler. Aktivitetskarusellen har mål om å nå alle, skape aktiviteter i barna og de unges nærmiljø, på de unges premisser i et ikke-stigmatiserende miljø. Målgruppen er fortrinnsvis 5.-7. trinn, men det er også mulighet for eldre barn å delta.

▪ I tillegg til dette deltar Moss kommune i prosjektet Home-Start+, som har som formål å rekruttere og kurse familiekontakter til familier med barn mellom 6 og 16 år. Deltagelse i aktivitet står sentralt for en del av støtten familien får av de frivillige familiekontaktene. Pilotprosjektet er nasjonalt og prøves ut i fire kommuner. Prosjektperioden varer i 3 år, fra 2019 og ut 2021.

▪ Løkkis, som arrangeres av Kirkens bymisjon, tilbyr gratis, uorganisert aktivitet for barn og unge rett etter skoletid og på kveldstid.

▪ I tillegg har kommunen søkt om deltakelse i pilotprosjektet «Fritidskortet». Kommunen forventer svar på om de får være med eller ei rundt påsketider.

LES OGSÅ: Alexx Alexxander deler ut gratisbilletter til fattige barn i Moss

Mer fra Dagsavisen