Nyheter

Høyere ordførerlønn i Nye Moss

Flertallet i Fellesnemnda for Moss og Rygge foreslår at ordførerlønna i Nye Moss skal være ti prosent høyere enn lønna til stortingsrepresentantene. Det var Sissel Rundblad (H) som foreslo dette, og hun fikk med seg Ap, Høyre, Frp og Venstre. Bare Rødt stemte i mot.

Bilde 1 av 3

- Vi vil at ordførerlønna skal være 80 prosent av lønna til en stortingsrepresentant. De folkevalgte må gå i spissen for å holde lederlønningene på et nivå som ikke fjerner politikerne fra folk flest. Ved å bruke en 80-prosent-regel vil ordføreren få en lønn på omkring 765.000 kroner, noe som er et greit nivå, sier Rødts Eirik Tveiten.

Varaordfører i 100 prosent

I forslaget til Fellesnemnda er det også foreslått at varaordføreren skal opp i en 100 prosent stilling. Det var leder i Fellesnemnda, Inger-Lise Skartlien (Ap), som foreslo at varaordføreren skal arbeide med kommunens saker i 100 prosent stilling, og at varaordføreren skal ytes en fast årsgodtgjørelse på 100 prosent av den faste godtgjørelsen til stortingsrepresentantene.

- Hvorfor bør godtgjørelsen til varaordføreren økes til 100 prosent?

- Når vi etablerer en ny kommune med rundt 50.000 innbyggere i 2020, vil det være umulig for én ordfører å gjennomføre alle de oppdragene som ligger til embetet. Det blir utrolig mye arbeid på både kvelder og i helger, og dette kommer i tillegg til det  arbeidet som skal utføres på dagtid. Når arbeidsoppgavene øker kraftig, må også lønna følge med. Verken ordfører eller varaordfører har overtidsbetalt. Alt ligger i den faste lønna som blir vedtatt. Jeg tror vi har lagt oss på et nivå som er gjengs i norske kommuner på omtrent samme størrelse, sier Inger-Lise Skartlien.

Fellesnemnda

De politiske forberedelsene til sammenslåingen i Nye Moss foregår i "Arbeidsutvalget Moss og Rygge" og "Fellesnemnda Moss og Rygge". Arbeidsutvalget hadde sitt møte 23. mai, og der kom det opp en rekke forslag til godtgjøringer for politikerne i det som skal bli Nye Moss kommune. I arbeidsutvalget ble det stilt en rekke forslag fra de ulike politiske partiene, og det er ikke lett å forstå hva alle forslagene vil innebære i den totale, økonomisk sammenhengen. Heller ikke påtroppende rådmann, Hans Reidar Ness, har rukket å beregne hele kostnadsbildet ennå. Han regner med å ha de økonomiske rammene klare til møtet i Fellesnemnda 29. mai. 
- Det er politikerne som selv foreslår, og fastsetter de økonomiske rammene for hvilke godtgjøringer som skal gjelde. Vår oppgave i administrasjonen er å synliggjøre hvor mye dette blir i totalkostnader for kommunen, sier Hans Reidar Ness.

Mer fra Dagsavisen