Annonse
Sindre Westerlund Mork og Benedicte Lund tester ut bibliotekets nye elsykler.

Her er Moss sitt nye bibliotek, og det er ikke bøker du leier!

Er du over 18 år og har lånekort? Ja, da kan du låne en av de åtte splitter nye elsyklene på Moss bibliotek.

Annonse
Moss

Sindre Westerlund Mork (V), Benedicte Lund (MDG) og Cecilie Kildahl, rådgiver i Moss kommunes miljøseksjon, var til stede da Moss bibliotek åpnet den nye elsykkel-seksjonen av utlånstilbudet sitt. Her kan man, såfremt man har lånekort og er over 18 år, låne elsykkel i en uke, for å teste om det passer inn i ens hverdag. Hjelm må man sørge for selv.

- Elsykkelen har løftekapasitet og du blir ikke svett i oppoverbakker. Den har litt samme funksjonsområde som mopeden. Du sykler litt som om noen dytter deg bakfra, sier Cecilie Kildahl, som har vært en av pådriverne for prosjektet.

Prosjektet er støttet av Klima Østfold med midler fra Klimasats, som gir midler til miljøkommuner og er blitt til i samarbeid med fylkeskommunen, Moss bibliotek, Østfold Kulturutvikling og Moss kommune.

I tillegg til Moss, har Hvaler fått en elsykkel, og Sarpsborg kan komme også komme til å hive seg på.

- Vi bor i en by med topografiske utfordringer for sykler, og da kan elsykkelen være et godt alternativ, sier Benedicte Lund.

- Den tar også mindre plass i trafikken, og vi har jo mye trafikkaos her, supplerer Kildahl.

Skriver kontrakt

Kristin Novang Pedersen ved Moss bibliotek har ansvaret for den nye elsykkel-avdelingen, og hun sier at lånesystemet vil komme til å fungere på samme måte som med bøker.

- Man må skrive under på en kontrakt. Hvis ingen står på venteliste etter at du har lånt sykkelen i en uke, kan man låne den en uke til, men i Drammen har de gjort det samme og der var det lengre ventelister enn på den nye boka til Jo Nesbø, sier hun.

Utlånet er ikke ment som noen permanent løsning for brukeren, men som en test før et eventuelt kjøp av egen sykkel. De åtte syklene har en pris på mellom 20.000 og 30.000 kroner per sykkel.

- Kan det være aktuelt med et insentiv fra kommunen som støtter innbyggere som velger å kjøpe elsykkel?

- Ja, det kan jo være et forslag å ta med seg videre, sier Benedicte Lund.

Pedalen i Fredrikstad står for vedlikehold av syklene, og det eneste låneren trenger å gjøre etter endt bruk er å sørge for at sykkelen er ren.

- Man leverer sykkelen tilbake i samme stand som da man fikk den, sier Novang Pedersen.

Klimasats har bevilget penger til løpende vedlikehold i foreløpig to år. Det er også snakk om å få til en spesialordning der barnefamilier kan få med henger på utlånet, slik at de kan sykle med barna.

Annonse