Helleland oppfordrer kommuner til å innføre turistskatt

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener kommunene mer aktivt bør benytte seg av muligheten til å ta skatt fra turister.

Under spørretimen i Stortinget onsdag bekreftet Helleland at hun er for at kommuner skal kunne ilegge turister et såkalt besøksbidrag.

– I dag er det slik at regjeringen er helt mot en nasjonal turistskatt. Men det er handlingsrom for at man lokalt ilegger brukeravgift knyttet til for eksempel parkering, søppel eller renovasjon. Det mener jeg kommunene bør ta i bruk i større grad, sier Helleland til NTB.

Hun understreker at regjeringen ikke kommer til å pålegge kommunene å innføre slike avgifter. Men distriktsministeren er åpen for å justere regelverket slik at det blir mer fleksibelt.

– Hvis en kommune ønsker det for å sikre infrastruktur og ønske flere turister velkommen, så ønsker jeg som distriktsminister å hjelpe dem med muligheten til det, sier hun.

Astrid Bergsmål, leder i Virke Reiseliv, er fornøyd med signalene. Hun oppfordrer nå regjeringspartiene til å stemme for et forslag SV har fremmet i Stortinget om å utrede turistskatt.

Pepret med spørsmål

Arbeiderpartiet bombarderte den nye distrikts- og digitaliseringsministeren med 17 spørsmål i onsdagens spørretime.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre lav arbeidsledighet og høy andel sysselsatte i hele landet?

Hva vil statsråden nå gjøre for å sikre at alle i Norge får tilgang til et effektivt og stabilt bredbånd, som vil sikre bosetting i hele landet?

Hvordan vil statsråden ivareta distriktshensyn i den videre prosessen med domstolstrukturen?

Det var bare noen av spørsmålene distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) måtte svare på i den ordinære spørretimen i Stortinget onsdag.

– Håpet nå er at distriktsministeren skal være noe mer enn pynt. At hun ikke er bare enda et lureriforsøk der Erna Solberg & Co håper at distriktene ikke skjønner hva som foregår, forklarer Eirik Sivertsen, kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant spørsmålsstillerne. Da hans tur var kommet, benyttet Helleland benyttet anledningen til å takke for spørsmålsrunden.

– Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet ønsker å bruke så mye tid på distriktspolitikk, distriktenes muligheter og utfordringer, i Stortinget, sa Helleland.

(©NTB)