Har begynt å selge vårblomster i februar

– Den milde vinteren har ført til at vi er kommet rekordtidlig igang med salg av vårblomster, sier blomsterhandler Henry Pongo.

Han driver Pongo's Blomstersenter, og er glad for at det har vært snøfritt og relativt varmt hittil i vinter. Det har nemlig ført til at det allerede er salg av vårblomster i butikken på Høyda i Moss.

Hardfør stemorsblomst

– Det er tydelig at det kribler hos folk på grunn av annerledesvinteren. Vi hadde en omsetningsøkning på 40 prosent i januar i år, sammenlignet med samme måned i 2019. Januar er vanligvis en rolig måned, men i år har det vært bra.
Og det er deilig å komme tidlig igang med vårsalget. Vi selger mye av den fargerike og hardføre stemorsblomsten. Den tåler ned mot fem minusgrader, og selv om den kan se litt sliten ut hvis det er en kald periode, er det vanlig at den kvikner til når sola kommer tilbake igjen. Det går også en del i løkplanter, som påskeliljer. Det er en stund til påske, og påskeliljene blomstrer vanligvis rundt april. Men i år ser det ut til at også denne type blomster vil sprette langt tidligere enn vanlig. Disse løkene greier seg fint når gradestokken nærmer seg minus åtte-ni grader, sier Henry Pongo.

Han forteller at han regner med å selge et sted mellom 60.000 og 70.000 løkplanter i løpet av 2020.

Disse løkblomstene har Henry Pongo lagret utendørs. Han regner med de vil blomstre om få dager.
Foto: Kenneth Stensrud Disse løkblomstene har Henry Pongo lagret utendørs. Han regner med de vil blomstre om få dager.

Solid utvikling

Pongo har greid å bli kjent langt uten byens grenser, og han har kunder fra Oslo, Vestfold og store deler av Østfold, eller søndre Viken som kanskje er blitt en mer korrekt betegnelse etter overgangen til 2020.

– Vi nådde 26 millioner i omsetning i 2019, og målet i år er en økning til 31 millioner. Det bør være realistisk. Jeg liker best å oppgi omsetningstall, og vi har økt med omkring fem millioner årlig siden vi startet opp for fullt på Høyda for få år siden, sier Pongo.