Håper de unges engasjement vil føre til endringer i den lokale klimapolitikken

Benedicte Lund, Miljøpartiet De Grønnes varaordfører i Moss, mener politikerne har vært for feige til å innføre vedtak til nytte for klimaet.

MDG-politikeren holdt en appell på Bytårnet skole under markeringen av klimastreiken fredag. Der hadde elevene jobbet med klimasaken som en del av undervisningen denne uka.

– Politikerne har altfor lenge vært for feige. Stå på. Jeg heier på dere, var noe av det hun sa.

Hun synes fredagens engasjement blant byens skoleelever var inspirerende.

– Det er både rørende og nødvendig. Det blir vanskeligere å la være å gjøre noe nå, takket være engasjementet fra de unge, sier hun til Dagsavisen Moss Dagblad.

Elever fra Bytårnet skole gikk i demonstrasjonstog til rådhuset fredag.
Foto: Kenneth Stensrud

Elever fra Bytårnet skole gikk i demonstrasjonstog til rådhuset fredag.

Krever handling

Anna Willadssen var en av elevene fra Bytårnet skole som engasjerte seg i fredagens klimamarkering. Sammen med et tjuetalls andre elever gikk hun i et demonstrasjonstog fra Bytårnet til rådhuset fredag.

– Skolen er et sted der det fokuseres på å skape en god framtid, og klimasaken er utrolig viktig for framtiden, sier hun.

Eleven håper de unges engasjement i klimasaken er med på å fange politikerne og de andre voksnes oppmerksomhet i Moss.

– De fleste er bevisste over problemet, men det kommer likevel ikke nok konkrete tiltak, sier hun.

Hun nevner redusering av plastbruk og mindre forsøpling som to lokale tiltak som kunne gjort en forandring.

Ordfører Hanne Tollerud roser de unges engasjement.

Ordfører Hanne Tollerud roser de unges engasjement.

– Jeg blir litt flau

Benedicte Lund både håper og tror at det vil komme lokale klimatiltak som en direkte konsekvens av de unges involvering.

– Jeg håper flere tenker seg om en gang til når det er snakk om å for eksempel velge fremkommelighet med buss på privatbilens bekostning. Vi skal lytte til fremtidens stemmer og ikke de som er grå i håret, sier hun.

Elevene som streiker får støtte av mosseordfører Hanne Tollerud.

– Jeg synes det er veldig bra at unge engasjerer seg så mye i en så viktig sak. Jeg kjenner jeg blir litt ydmyk, og samtidig litt flau. De viser at det kanskje er på tide å vise at vi voksne politikere må gjøre noe. At vi må gå hardere til verks enn det vi har gjort fram til nå, sier hun.

LES OGSÅ: Tina (15) fronter klimastreiken: – Dere ofrer framtida mi for vekst

Mener ugyldig fravær bare styrker budskapet

I Moss, og resten av de videregående skolene i Østfold, har det blitt besluttet at å delta i klimastreiken vil bli registrert som ugyldig fravær. Det mener Tollerud, som selv er lærer i barneskolen, ikke nødvendigvis er den korrekte avgjørelsen.

– Jeg tror man fint kunne ha koblet denne streiken mot ulike mål i læreplanen. Men nå er det jo slik at de har valgt å kalle dette en streik. Både elever og foreldre har tatt et valg og er klar over konsekvensene av det. Det må vi voksne respektere, sier hun.

De unges klimastreik har fått støtte blant en rekke lokalpolitikere. Stortingsrepresentant og tidligere ordfører Tage Pettersen la fredag ut en støtteerklæring på Facebook. Der skriver han blant annet at elever ikke bør reagere på at de får ugyldig fravær fra skolen.

– Det å streike for noe skal bety et offer for den saken man brenner for. Budskapet blir sterkere av det, poengterer han.

LES OGSÅ: Frp-politiker om klimastreiken: – Vi kan ikke ha anarki i norsk skole