Granater og andre tilsynelatende eksplosiver utløste bombealarm ved Svinesund

Tollerne på vakt fikk seg en støkk og varslet politiets bombegruppe da en rutinekontroll avdekket større mengder potensielt svært farlig materiale, som trolig stammer fra første og andre verdenskrig.

Ut på ettermiddagen fredag 6. november stanset tollerne ved Svinesund en polskregistrert bil som var ferdig ekspedert på rød sone ved tollstasjonen, for å gjøre en rutinemessig etterkontroll. I bilen satt en polsk sjåfør født i 1986, som hadde med seg to passasjerer fra hjemlandet.

De tre mennene hadde med seg en rekke forskjellige varer som allerede var deklarert – blant annet en sofa, noen dekk og diverse datakomponenter som skulle til ulike mottakere – men det var noe helt annet i lasten som fikk tollerne til å reagere lynraskt.

– Da vi åpnet noen esker kom det til syne en håndgranat og noen hylser som kunne se ut som eksplosiver, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Demokraten.

Les også: Fant store mengder dopingmidler og beroligende tabletter i polsk varetaxi

Fra krigens dager

Tollbetjentene fikk tatt noen bilder av den potensielt svært farlige lasten, før de umiddelbart avbrøt kontrollen og varslet politiets bombegruppe, som var på plass kort tid etter.

Til sammen ble det ifølge seksjonssjefen funnet ti hylser med tilhørende prosjektiler, to personellminer og replika av sprengstoff til disse, en rørhåndgranat, to håndgranater av annen type, en bombekaster til granater og ytterligere to prosjektiler.

– Det viste seg heldigvis at alle objektene var uten sprengladning, og at det dreier seg om samleobjekter som antakeligvis stammer fra første og andre verdenskrig, forteller Grandahl.

– Alt ble beslaglagt og tatt hånd om av politiet, selv om det altså viste seg å ikke være farlig. Man vet jo aldri, så vi setter stor pris på at bombegruppa rykket ut for å bistå, legger han til.

Les også: Smuglet over 1.300 liter øl – skyldte på «dårlige tider»

Verdifullt for samlere

De tre polske mennene fikk lov til å reise videre etter at situasjonen var avklart, men kan vente seg en straffereaksjon fra politiet i etterkant.

– Det er antatt at dette har høy verdi siden det dreier seg om samleobjekter. Bare hylsene skal være verdt nesten 3.000 kroner, sier Grandahl.

– De hadde jo gjort noe riktig ved å deklarere deler av varene sine, men ikke det som skapte oppstyr, avslutter han.

Les også: Tolletaten beslagla verktøy til en verdi av minst 200.000 kroner

Ifølge seksjonssjefen stammer de nå ufarlige objektene trolig fra første og andre verdenskrig, og er svært verdifulle for samlere.
Foto: Tolletaten

Ifølge seksjonssjefen stammer de nå ufarlige objektene trolig fra første og andre verdenskrig, og er svært verdifulle for samlere. FOTO: Tolletaten