Forventer flere smittetilfeller i Moss

Det er påvist seks nye smittetilfeller i Moss siste døgn. Disse smittetilfellene ble også kommentert på kommunens pressekonferanse søndag ettermiddag. I løpet av mandag 26. oktober vil 280 mossinger bli testet. - Mange av dem er i karantene, og det er sannsynlig at vi kommer til å få noen flere smittetilfeller, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

- Dette er ny testrekord for oss, og mange av dem som blir testet, er nå i karantene. Vi må derfor forvente at det vil komme noen nye positive tester. På koronateststasjonen på Moss Lufthavn Rygge har vi god testkapasitet og kan teste fem prosent av befolkningen i løpet av en uke hvis situasjonen skulle kreve det, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

- God kontroll

Han forteller at det foreløpig er god oversikt over smittesporingen. Det har vært 36 nye smittetilfeller siden 19. oktober. Av de 36 tilfellene kan 31 spores tilbake til en privat sammenkomst, og viruset er overført gjennom flere ledd. Mens de øvrige fem er blitt smittet på utenlandsreiser, eller ved at de har vært i kontakt med personer som har vært i utlandet.
Smitteoppsporingen for de siste seks smittede, viser at det er fire voksne personer, mens to er under 18 år.
-  Er det aktuelt å sette i verk strengere tiltak for utenlandske arbeidere som kommer for å jobbe i Mossedistriktet?
- Vi setter ikke i gang med egne, lokale innstramninger. Men dette er en aktuell problemstilling, og vi venter nå spent på hva sentrale myndigheter vil legge opp til. Hvis det blir den type restriksjoner på nasjonal basis, vil vi raskt iverksette slike innstramninger, sier Krogshus.
- Opplever du mer nervøsitet i lokalsamfunnet etter de siste utbruddene?
- Ja, det er tydelig at flere er mer engstelige. Situasjonen er alvorlig, og det er naturlig at det medfører mer nervøsitet. Men vi har akkurat nå en god oversikt over dette utbruddet, og hvis alle holder seg til de generelle smittevernreglene, så har vi langt større mulighet til å slå ned smitten. Jeg må gjenta igjen: Sørg for god avstand til andre mennesker og fortsett med hyppig håndvasking.
- Det var en demonstrasjon mot smittevernstiltakene foran Stortinget i helgen. Hva synes du om det?
- Jeg skjønner at folk er lei av smitteverntiltakene. Det har store omkostninger i folks liv og psykiske helse. Men det er likevel viktig å holde ut en stund til og følge den nasjonale covid-strategien, for alternativet er verre, mener Kristian Krogshus.
Han er forsiktig optimist når det gjelder å få en vaksine på plass i løpet av det neste halve året.
- Vi planlegger både for at vi får en vaksine om noen måneder, og vi har også en plan for hva som skal gjøres hvis vaksinen lar vente på seg, sier han.  

400 i karantene

Som følge av smittesituasjonen er det over 400 personer i Moss som er i karantene. En moské (Rehmani Masjid moskeen) og seks barne- og/eller ungdomsskoler og en videregående skole i Moss er berørt.

Skolene som er berørt av utbruddet i Moss er:

Hoppern skole, ca. 165 elever

Åvangen skole, ca. 30 elever

Bytårnet skole, ca. 30 elever

Den internasjonale skolen (CIS), åttende trinn

Reier og Halmstad skoler, et mindre antall elever

Kirkeparken videregående skole, to klasser

Testing

De tre siste ukene er det per uke gjennomført følgende antall tester på koronateststasjonen:

Uke 41: 575 tester
Uke 42: 904 tester
Uke 43: 782 tester

15 i Våler

Fredag 23. oktober var det registrert tre nye smittetilfeller i Våler kommune. Alle er voksne personer som er nærkontakter av et kjent smittetilfelle, og er blitt oppdaget gjennom kommunens smitteoppsporing, melder kommunen. Det er ikke meldt om nye tilfeller de siste døgnene. Totalt er det 15 personer som er smittet i Våler.