Nyheter

– Forstår at folk bryter loven uten viten og vilje

Kommuneoverlegen i Moss mener dagens koronaregler er for vanskelige å tolke. – De er veldig klare dersom man leser forskriften grundig nok, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Bilde 1 av 2

Denne uka skrev Dagsavisen Moss Dagblad om en helsearbeider i Moss som ble beordret av sjefen til å jobbe, til tross for at vedkommende egentlig var i karantene.

I arbeidet med saken var det vanskelig å få et tydelig svar på hvorvidt karanteneplikten faktisk hadde blitt brutt eller ei.

Vi forela saken for både Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet, men fikk ulike svar. Begge henviste til samme forskrift, men tolket den annerledes.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, mener likevel at regelverket er klart nok formulert.

– For folk flest vil det være krevende å sette seg inn i dette, men arbeidsgivere forutsettes å kunne gjøre det. Dersom man leser covid-19-forskriften grundig er reglene veldig klare, sier han.

Det er Kristian Krogshus, kommuneoverlege i Moss, uenig i.

– Reglene er ikke klare nok. Vi trenger enda tydeligere regler, mener han.

Overlates til å tolke reglene selv

Litt av utfordringen til kommunen, ifølge Krogshus, er at de hele tiden må forholde seg til Folkehelseinstituttet (FHI), i stedet for Helsedirektoratet. For mens FHI gir faglige råd om smitteverntiltak, er det direktoratet og Helse- og omsorgsdepartementet som faktisk fastsetter reglene.

– Helsedirektoratet sitter på fasiten, men vi i kommunen har ikke noe direktelink til dem. Jeg kan ikke ta kontakt med Nakstad eller hans folk direkte. I stedet må vi forholde oss til FHI og deres tolkning av regelverket, eventuelt be Fylkesmannen om å ta kontakt med direktoratet. Jeg forstår at det må være slik, men det gjør situasjonen ekstra forvirrende og utfordrende når FHI og direktoratet en sjelden gang ikke gir samme informasjon, forteller kommuneoverlegen.

LES OGSÅ: Nakstad: – Kan vi slå ned smitten, kan vi fortsette å gå på jobb og skole i høst

Reglene har endret seg raskere enn vi som kommune har rukket å informere godt nok om, sier kommuneoverlegen i Moss. Her fra koronateststasjonen på Moss lufthavn Rygge.

Reglene har endret seg raskere enn vi som kommune har rukket å informere godt nok om, sier kommuneoverlegen i Moss. Her fra koronateststasjonen på Moss lufthavn Rygge. Foto: Kenneth Stensrud

Kommunen var i tvil

I saken om helsearbeideren som pendler ukentlig til Moss fra et rødt område i Sverige, var kommunen i tvil om negativt prøvesvar var nødvendig før vedkommende kunne jobbe. Det første svaret fra FHI indikerte at vedkommende ikke trengte å vente på negativt prøvesvar.

– Det er en del uklarhet, både om hvordan FHI skal tolke direktoratet og departementets forskrift. FHI har derfor bedt om en presisering fra dem, men ikke fått det ennå, sier Krogshus.

Nakstad var likevel klar overfor Dagsavisen Moss Dagblad:

– Dersom vedkommende er helsepersonell og ukependler, må det avlegges en negativ test i Norge før man kan begynne å jobbe, skrev han i sitt svar til avisa.

LES OGSÅ: Helsearbeider var i karantene – ble beordret på jobb (+)

Beklager karantenebrudd

Nå går Krogshus ut og beklager at de tok feil, selv om det var på grunn av uklarheter fra direktoratets og FHIs side.

– Vi i kommunen har ikke hatt entydige retningslinjer for ansatte som ukependler, det tar jeg på min kappe. Jeg skal sørge for tydelige retningslinjer, som både ansatte og avdelingsledere kan forholde seg til. Det er mitt ansvar, og jeg er lei meg for at dette har gått utover både arbeidstakeren og avdelingslederen i dette tilfellet.

– Forstår du at folk kan bryte loven uten viten og vilje, slik situasjonen er dag?

– Ja, det forstår jeg. Her har det vært mange uklare regler, som har endret seg raskere enn vi som kommune har rukket å informere godt nok om. Regelverket er åpent for tolkning, og det er krevende, svarer han.

Han legger til at dersom ansatte i kommunen er i tvil om hva regelverket sier, om for eksempel karantene, så er det nærmeste leder de skal forholde seg til.

Mer fra Dagsavisen