Forbyr alle innendørs arrangementer med over 500 personer i Moss

Risikoen for smitte er for stor, mener kommuneoverlegen.

For å hindre videre smitte av koronaviruset har kommunen besluttet å stanse alle store, innendørs arrangementer. Alle arrangementer med mer enn 500 personer vil inntil videre ikke bli gjennomført.

Beslutningen er gjort lokalt, i tråd med føringer fra sentrale helsemyndigheter om at kommunen selv skal gjøre risikovurderinger knyttet til gjennomføringen av arrangementer.

Så på det som nødvendig

Kommuneoverlege Kristian Krogshus, begrunner beslutningen med at smitten nå øker raskt.

– Vi mener at risikoen ved innendørs arrangement på mer enn 500 personer er for stor akkurat nå, sier han.

– Vi skjønner at dette er uheldig for arrangørene, men vi mener at større arrangementer kan bidra til mer smitte og fant det derfor riktig å legge ned forbud mot slike arrangement, legger han til.

Forventer at flere vil bli smittet

Mandag ble det første tilfellet av koronavirus i Moss bekreftet. Kommunen forventer at flere vil følge etter.

– Prognosene til Folkehelseinstituttet tilsier at flere vil bli smittet i Moss, forteller kommunikasjonssjef Therese Evensen.

Personen ble smittet i Norge. Kommunen har nå kartlagt nettverket til vedkommende.

– De som defineres som nærkontakter er kontaktet og satt i hjemmekarantene, sier Evensen.

Per tirsdag venter kommunen på svar på i underkant av 20 nye prøver.

Parkteatret og Verket Scene kan bli berørt

Parkteatret, byens nyoppussede storstue for kulturarrangementer, har plass til over 500 personer. Der er det satt opp en rekke store arrangementer framover.

– Parkteatret kan bli berørt ved utsolgte forestillinger, forteller kommunalsjef Silje Hobbel.

Hun legger til at det foreløpig ikke er noen arrangementer som faller inn under den kategorien, i hvert fall ut uka.

Verket Scene i Moss har en makskapasitet på 700 personer. Daglig leder Renate Holm forteller at de ikke har noen arrangementer den nærmeste fremtid som bryter den nye begrensningen satt av kommunen.

– Foreløpig går arrangementene våre som planlagt, i hvert fall de neste ukene, med mindre det kommer noen nye retningslinjer, sier hun.

Håndballturnering kan bli berørt, svømmestevne fortsetter trolig som planlagt

Mossehallen er hjemmearena til blant annet HK Herulf Moss og Moss Svømmeklubb.

Herulf skal førstkommende helg arrangere en større håndballturnering for barn. Den vurderer de nå å avlyse.

Moss Svømmeklubb skal på sin side arrangere Oslofjordlekene søndag 22. mars. Daglig Leder Sverre Bergh-Smith forteller at det arrangementet foreløpig går som normalt.

– Det er usannsynlig at mer enn 500 personer kommer til oss. Det har vel skjedd én gang i historien, i hvert fall så lenge jeg har vært i klubben. Når det er sagt, så følger vi hele tiden rådene til nasjonale og lokale helsemyndigheter. Vi vurderer blant annet å begrense antall publikum, sier han.

Også fylkesmesterskapet for ungdoms- og elevbedrifter, som skulle gå i Rakkestad onsdag og torsdag, har blitt avlyst på grunn av koronaviruset. Der skulle etter planen elever fra Kirkeparken og Malakoff videregående skoler, samt Rygge ungdomsskole, delta.

Ett av flere tiltak

Fra før har Moss kommune innført en rekke tiltak for å hindre smitte. Forrige uke ble alle arrangementer i Moss rettet mot grupper som er risikoutsatte avlyst. Kort tid etter ble 8. mars-arrangementet på Verket Scene avlyst.

Mandag opprettet kommunen også en egen avdeling på gamle Solli skole, som framover skal håndtere alle koronasaker. Dette ble gjort for å avlaste legevakten.